Hajnalban kell visszaállítani az órát

2005.10.29. 18:24

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás. Ekkor Magyarországon, az európai gyakorlatnak megfelelően, hajnali háromkor két órára kell visszaállítani az órák mutatóit.

Az óraátállítás nem érinti a MÁV, a Volán és a Malév járatainak menetrendjét, viszont érdemes tájékozódni utazás előtt a vonatok és buszok indulásáról, mert a hétvégi ünnep és a jövő héten kezdődő őszi szünet miatt módosul a forgalmi rend. 

Néhány vonat megvárja az óraátállítást, például a Dacia expressz két, Bukarestbe közlekedő szerelvénye. A belföldi vonatok közül a Füzesabonyból Budapestre, a Szolnokról Budapestre és a Dombrádról Herminatanyára hajnalban induló vonat várja meg az óraigazítást.

Az átállításkor úton levő buszok nem várakoznak, így ha sikerül, egy órával korábban érkeznek célba. A Malév járatai szombat éjfélkor állnak át az új időszámításra.

1998-ban az Európai Unió hangolta össze a tagállamok átállását a nyári időszámításra, majd 2001-ben további öt évvel meghosszabbították a szabályozást, amely szerint a nyári időszámítás minden tagállamban március utolsó vasárnapján közép-európai idő szerint 2.00 órakor kezdődik és október utolsó vasárnapján 3.00 órakor végződik.