Ismét meghallgatnák Orbánt

2005.10.30. 21:39

Az Orbán-család vagyonosodását vizsgáló bizottság szocialista tagjai arra kérik a volt miniszterelnököt, hogy újból jelenjen meg a testület előtt, oszlassa el a korábbi nyilatkozatai nyomán támadt kételyeket, és tegye hozzáférhetővé családja Cinege utcai ingatlanjának építési engedélyét - jelentette be közleményében Szabó Zoltán, a testület MSZP-s tagja.

"Az Orbán-család vagyonosodását vizsgáló bizottság szocialista tagjai csalódottan vették tudomásul, hogy a volt miniszterelnök immár harmadik hete hagyja válasz nélkül a bizottság kezdeményezését újbóli meghallgatására" - áll a képviselő közleményében. Szabó Zoltán hangsúlyozta: őszintén remélik, hogy Orbán Viktor - követve a hivatalban lévő miniszterelnök példáját - hajlandó alkotmányos kötelezettségének eleget téve megjelenni a testület előtt november 9-én, vagy más, általa előzetesen jelzett időpontban, és "a korábbi nyilatkozatai nyomán támadt kételyeket hitelt érdemlő válaszokkal oszlatja el".

Mint írta, a Orbán Viktor július 6-i meghallgatásán számos olyan kijelentést tett, amelyet az utóbb a bizottság birtokába jutott dokumentumok nem támasztanak alá. Szabó Zoltán szerint a volt kormányfő egyéb kijelentéseit utóbb mások nyilatkozatai cáfolták meg. Példaként említette Révész Máriusz, szóvivő nyilatkozatát a Haris-közi lakás bérbeadásából származó jövedelem vagyonnyilatkozatban való feltüntetéséről és Stumpf István volt kancellária-miniszter nyilatkozatát a Kékessy Dezsővel folytatott üzleti megbeszélésekkel kapcsolatban.

"Nem hihetjük, hogy az említett ellentmondások tisztázása elől a korábbi miniszterelnök meghátrál" - hangoztatta a szocialista politikus.

Az Orbán-bizottság idén tavasszal alakult meg azzal a céllal, hogy az Élet és Irodalomban megjelent cikksorozat nyomán kiderítse: volt-e szerepük állami forrásoknak az Orbán-család gazdagodásában. Az Országgyűlés házszabálya szerint a bizottságnak zárójelentés elkészítésével kell lezárnia tevékenységét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK