Három év után beszélt Orbán a parlamentben

2005.11.07. 13:06

Nemzeti garanciatörvény megalkotását javasolta Orbán Viktor, miután három év után először szólalt fel a parlamentben. A Fidesz elnöke garantálná például a gyermekek után járó adókedvezményt. Orbán javaslatából valószínűleg semmi nem lesz, Gyurcsány Ferenc ugyanis azt is bevenné a törvénybe, hogy nem hívják egymást hazaárulónak. Nem sokkal az ötlet elhangzása után pedig a kormánypártok elutasították, hogy elhalasszák a gyermekek után járó adókedvezmény megszüntetéséről szóló, hétfőre tervezett döntését.

Három év után először szólalt fel az Országgyűlésben Orbán Viktor. A Fidesz elnöke - akit délelőtt a képviselőcsoport meg is választott frakcióvezető-helyettesnek -, tájékoztatta a parlamentet a Fidesz nemzeti konzultációjának eredményeiről, s ezek alapján egy nemzeti garanciatörvény elfogadását javasolta a képviselőknek.

Az emberek örülnek a rendszerváltás eredményeinek, a nemzeti függetlenségnek és a szabadságnak, de úgy érzik, a rendszerváltozás inkább vitte, mint hozta a biztonságot - fejtette ki Orbán Viktor. Szerinte a pártok sok mindenben nem tudnak egyet érteni, de abban minden bizonnyal igen, hogy a biztonság fontos, és hogy vannak olyan jó dolgok, vívmányok és értékek, amelyeken nem szabad változtatni.

A Fidesz elnöke hangsúlyozta: garanciát kell adni az embereknek, hogy ezeken nem változtatnak a mindenkori kormányok, ezért egy kétharmados többséggel elfogadott nemzeti garanciatörvény megalkotását javasolta. Ebben öt vívmány garantálását indítványozta: a mindenkori kormány megtartja a 13. havi nyugdíjat, a gyermekek után járó adókedvezményt, a panelfelújítási programot, a gáz, a villany és a gyógyszerek árát csak az infláció mértékével emelik, valamint a kormány az áfát idejében visszatéríti. Orbán Viktor a nemzeti konzultációban részt vevő 1 millió 700 ezer ember nevében kérte, hogy fontolják meg javaslatát. Az Országgyűlésben uralkodó szokásoktól eltérően a pártelnök felszólalását néma csöndben hallgatták a képviselők, egyetlen bekiabálás sem volt hallható.

A felszólalásra reagáló Gyurcsány Ferenc beszédét is feszült figyelem kísérte. A miniszterelnök először is megköszönte, hogy a Fidesz támogatja a kormány 100 lépés programjának több elemét, s egyetértett azzal, hogy a biztonság a legfontosabb.

"Ha kell, alkossunk törvényt, például írjuk bele, hogy nem hívjuk egymást hazaárulónak, hogy aki jogszerűen tulajdont szerzett, attól nem veszik azt vissza, hogy a nyugdíjat ki kell fizetni akkor is, ha ez a törvényi kötelezettség nem tetszik az adott kormánynak, hogy nem alakítunk ki olyan családtámogatási rendszert, ahol az kap többet, akinek magasabb a jövedelme, és az kevesebbet, aki kevesebbet keres" - sorolta a Fideszre célozva Gyurcsány Ferenc. Mint mondta, abban egyetért, hogy beszélni kell egymással, meg kell vitatni minden olyan javaslatot, ami nem ötletszerű és előreviszi az országot.

Beszéde végén a miniszterelnök Orbán Viktor mellé ült az ülésteremben, s néhány percig beszélgetett elődjével. Gyurcsány ezt követően elmondta, arra kérte a Fidesz elnökét, hogy írja le a biztonságra vonatkozó javaslatát, és arról tárgyaljanak később. Úgy tudjuk, Áder János kedden ismerteti a parlamentben a törvényjavaslat további részleteit, jelenleg ugyanis nincs írásos javaslat.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK