A súlyfelesleggel küzdők a fogyasztószerek széles skálájáról válogathatnak, de a vásárlók sokszor nincsenek tisztában a mellékhatásokkal. A fogyást segítő étrend-kiegészítők pajzsmirigy-túltengést, máj-és veseelégtelenséget, súlyos esetben halált is okozhatnak. Diéta és testmozgás nélkül nem lehet egészségesen lefogyni - vélik a szakemberek. A fogyasztóvédők szerint még az a jobbik eset, ha ezek a készítmények nem használnak, és a vevők csak a pénzüket veszítik el.

"Egy fiatal lány belehalt a króm-túladagolás okozta máj-és veseelégtelenségbe Magyarországon. Bizonyítottan a fogyasztószer szedése miatt halt meg, a hajából kimutatható volt a króm" - mondta az [origo]-nak Zacher Gábor klinikai toxikológus, az Erzsébet Kórház Sürgősségi Belgyógyászati és Klinikai Toxikológiai Osztályának vezetője.

Számos olyan étrend-kiegészítő termék kapható Magyarországon, mely a fogyás megkönnyítését ígéri, ám szedése, a szakértők szerint, nem veszélytelen.

Elvétve található közöttük csak olyan termék, amelynek dobozán a mellékhatásokra is figyelmeztetik a vásárlót. Ezek a szerek is csupán a fokozott éberség kockázatára hívják fel a figyelmet. Az elhízás elleni teakeveréken ugyan feltüntetik, hogy óvakodni kell a készítmény hosszabb ideig tartó, folyamatos fogyasztásától, de azt nem említik, hogy pontosan milyen mellékhatások várhatóak.

Elfogyott a tájékoztató

Felvilágosítást a gyógyszerészek sem mindig tudnak adni. Az egyik budai patikában külön vitrinben tárolják az egyik táplálék-kiegészítő termékcsaládot. A dobozok köré almát, körtét helyeztek, valamint egy mérőszalagot - azt sugallva, hogy a termékek egészségesek és segítségükkel centikben mérhető karcsúsodást lehet elérni. A készítmény csomagolásán is egy karcsú, hasat szabadon hagyó felsőt viselő nő látható csípőre tett kézzel.

Az [origo] érdeklődésére a patikusnő közölte, hogy úgy tudja, a termékeknek nincs semmilyen mellékhatásuk. Az ismertető füzet éppen kifogyott, ezért pontos információkat csak a mellékelt tájékoztatán olvashatnánk, ám ehhez csupán akkor lehet hozzájutni, ha megvásároljuk a 2-3 ezer forintos terméket.

Megállíthatatlan fogyás

A toxikológus kifejtette, hogy a fiatal lány tragédiájához hasonló esetek nagyon ritkák, de ezek a szerek beleavatkoznak az anyagcserébe, mesterséges állapotot érnek el a szervezetben. "Nem állok a gyógyszeres fogyókúra pártjára"- tette hozzá Zacher.
 
A bulvársajtó is beszámolt arról az esetről, amikor Gáspár Győző, a Romantic együttes frontembere kórházba került az egyik étrend-kiegészítő szedése miatt. "Szedtem a gyógyszert, lefogytam tőle 35 kilót, aztán kórházba kellett mennem. Egy hétig bent tartottak. Nem bántam meg egyáltalán, mert sikerült lefogynom" - mondta az [origo]-nak Gáspár Győző.

Dömörki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértője olyan esetről is tud, amikor az étrend-kiegészítő szedése után, az illető nem tudott megállni a fogyásban, végül orvoshoz kellett fordulnia. Olaszországban is történtek halálesetek a táplálék-kiegészítők szedése miatt - tudta meg az [origo] Dömörkitől.

Rab Judit táplálkozási szakértő szerint vigyázni kell arra, hogy a készítmények fehérjetartalma ne legyen túl magas, mivel az tönkreteheti a májat. A fogyasztóteák nagy mennyiségben, szintén májkárosítók lehetnek.

Minimális mennyiségű hatóanyag

Az egyik legnépszerűbb fogyást elősegítő készítmény, a Metabol forgalmazójának, az Avalon Team Kft.-nek telefonos ügyfélszolgálatán az [origo] megkeresésére azt mondták: a szernek nincsenek mellékhatásai, szedése csupán pajzsmirigy-túlműködés esetén nem javasolt.

A forgalmazó orvosszakértője, Flórián Sándor ezt kiegészítette azzal, hogy annak sem tanácsolják a szert, aki hormonpótlót szed. Szerinte egyébként a Metabolban, olyan minimális mennyiségű hatóanyag van, ami kórosan nem befolyásolhatja az egészségi állapotot.