Az Európai Bíróság táplálék-kiegészítőkre vonatkozó irányelve 2005. augusztus 1-jén lépett hatályba, eszerint kizárólag az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által jóváhagyott táplálék-kiegészítők bocsáthatók forgalomba. Emiatt gyakorlatilag ugyanazok a szerek kaphatók Magyarországon is, mint a többi uniós országban. A német fogyasztóvédelmi civil szervezet készített egy jelentést ezekről a szerekről. Dömörki Lívia elmondta: a németek arra a következtetésre jutottak, hogy az a jobbik eset, ha a táplálék-kiegészítők nem használnak. Az élelmiszerszakértő szerint van úgy, hogy a cégek placebót adnak el a vásárlóknak rengeteg pénzért. "Mindenkinek azt javasoljuk, hogy ne szedjen ilyen készítményt a saját szakállára" - fogalmazott Dömörki.

Erőfeszítés nélkül nem lehet fogyni

"Az alapfelfogással van a baj. Mindenki úgy akar fogyni, hogy közben bármennyit ehessen, és ne kelljen mozognia. Ez fizikai lehetetlenség" - jelentette ki Rab Judit táplálkozási szakértő.

A fogyasztószerként szedett készítmények dobozára sem írják rá, hogy segítségükkel minden erőfeszítés nélkül le lehetne fogyni, csupán azt tüntetik fel, hogy a termék étrend-kiegészítő testtömeg csökkentő étrendhez. A fogyást elősegítő készítmények hatásmechanizmusa változatos: akad köztük zsírégető, anyagcsere-javító, étvágyat és édesség utáni vágyat csökkentő.

"Jó tanács: fogyókúra esetén javasolt növelni a szervezet fizikai aktivitását. Figyeljen oda, hogy élelmi rostokban gazdag, de alacsony zsír-és cukortartalmú ételeket fogyasszon"  - olvasható az egyik készítmény csomagolásán. A legtöbb fogyást elősegítő étrend-kiegészítő hirdetése tartalmaz hasonló figyelmeztetést.

Vannak kiváló készítmények is

A táplálkozási szakértő szerint ezek a készítmények arra valók, hogy pótolják azokat a szerves mikrotápanyagokat, amelyeket a mai - egészségtelen - táplálkozásunk nem tud fedezni. Vannak kiváló hatású táplálék-kiegészítők, ha ésszerűen használják őket. A hatékonysághoz számos összetevőt kell tartalmazniuk. Az egyik a jód, ugyanis nélküle nem működik tökéletesen az anyagcsere. A föld sok helyen jódhiányos Magyarországon, így sok ember szervezetében is kevés a jód.

Szerves szelénre is szükség van, enélkül nem épül be a jód, hiába szedjük. Kell még kálium, króm, nátrium, magnézium, és ezen elemek felszívódásához cink, réz, molibdén és vas. A szakértő szerint fontosak a helyes arányban adagolt szerves anyagok is. A szereken ezt kötelező feltüntetni, mivel a szervetlenek nehezen és rosszul szívódnak fel.

Rab Judit úgy értesült, hogy a fogyást elősegítő étrend-kiegészítőktől többen fogyás helyett hízásnak indulnak. "A panaszkodók azért híztak a fogyasztószerek használata mellett, mert többet ettek" - véli a táplálkozási szakértő. Sokan azt hiszik, a szerek elvégzik helyettük a munkát, ezért bármennyit ehetnek a használata mellett. Ugyanerre hivatkoztak az Avalon Team Kft. ügyfélszolgálatán is. "Ettől nem lehet hízni, többek között azért sem, mert karnitint is tartalmaz, amely ismert zsírégető. A szedése mellett diétázni kell, ez az, amit sokan nem tartanak be" - mondták.