Az étrend-kiegészítőkről szóló 2004-es rendelet kimondja: a készítmények jelölése, megjelenítése és reklámozása során, tilos a terméknek betegséget megelőző, vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.

A Gazdasági Versenyhivatal e szabály megsértéséért bírságolta meg meg az Avalon Team Kft.-t 2005 nyarán, a cég ugyanis több étrend-kiegészítő termékének gyógyhatást tulajdonított a vevők tájékoztatása során.

A rendeletet a Metabol reklámja is megsértette, az ugyanis "azt az illúziót keltette, hogy a termék rendszeres szedésével lefogyunk, megszűnnek a bőr és hajproblémák, az izületi fájdalmak, a szívizom károsodása, a vérnyomásproblémák, a menstruációs panaszok és a depresszió" - állapította meg a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézete (OÉTI).

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület honlapján részletes összeállítást közöl az étrend-kiegészítők hirdetéseiben alkalmazott megtévesztő módszerekről. Figyelmeztetnek például arra is, hogy az orvosokkal és azok szimbólumaival való reklámozás tilos, ezért gyakran kitalált intézmény- és személynevekről van szó, amikor állítólagos szaktekintélyek ajánlanak egy-egy terméket.

Janecskó Kata