Húszmillióba kerül a madárinfluenza-pánik

2005.11.08. 16:32

Közel 20 millió forintos kiadást okoztak az állategészségügyi hatóságoknak a madárinfluenza pánik miatt elrendelt ellenőrzések. A hatóságokhoz, csak a fővárosban, az elmúlt két hétben 1200 bejelentés érkezett.  Magyarországon eddig egyetlen gyanús madárban sem mutatták ki a madárinfluenzát. A WHO szerint a világjárvány kirobbanása elkerülhetetlen.

A madárinfluenza miatti pánikról tanúskodik, hogy csak a fővárosban, az elmúlt 15 nap során 1200 lakossági bejelentés érkezett az állategészségügyi hatóságokhoz - jelentette ki az [origo]-nak az országos főállatorvos. Süth Miklós hozzátette: a madárinfleunza-gyanús bejelentések száma vidéken is jelentősen megugrott. A hatóságok a lakosság által gyanúsnak vélt valamennyi madarat megvizsgálták, madárinfluenza vírusát azonban egyik esetben sem mutatták ki.

Ugyancsak negatívak lettek azok a vizsgálatok, amelyeknek során eddig 1401 házi szárnyast és 245 vadon élő madarat ellenőriztek. A vizsgálatok annak az ellenőrzés-sorozatnak a részei, amelyeknek során kilencezer házi tartásban lévő és kétezer vadmadarat ellenőriznek az állategészségügyi hatóságok. A főállatorvos elmondta: a madárinfluenza miatti vizsgálatok költsége eléri a 20 millió forintot.

A vírus miatti pánik több tízmillió forintos kiadást okozott a Fővárosi Közterület-felügyeletnek is. Az elhullott madártetemeket ugyanis közterület-felügyelet gyűjti össze és semmisíti meg. Barna Sándor, a cég igazgatója az MTI-nek elmondta: a felügyelet kiadásait növeli, hogy számos olyan vállalkozó bukkan fel, aki azt ígéri, hogy a közterület-felügyeletnél olcsóbban vállalja az állattetemek elszállítását a fővárosban. Valójában azonban a begyűjtött állatokat átadják a felügyeletnek megsemmisítésre, így a felügyelet ahelyett, hogy pénzhez jutna, veszít ezen a dolgon - tette hozzá az igazgató. A felügyelet ennek megakadályozása érdekében jogszabály-módosítást kezdeményez.

Elkerülhetetlen a járvány

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, a madárinfluenzáról hétfőn Genfben megkezdődött háromnapos tanácskozáson elmondta: a madárinfluenza halálos H5N1 variánsa valószínűleg világméretű járványt fog okozni. Hozzátette, nem az a kérdés, hogy ez bekövetkezik-e, hanem az, hogy mikor. A WHO főigazgatója, Dzsong Vuk Ri szerint a járvány várhatóan egyetlen országot sem fog megkímélni.

A Világbank becslése szerint egy világméretű madárinfluenza-járvány kitörése 550 milliárd dollárjába kerülhet a Föld leggazdagabb országainak. Egyedül az Egyesült Államokban 100-200 milliárd dollárra rúghat a kár. A betegség elleni küzdelem finanszírozásához egy pénzalap létrehozását is megvitatják a genfi tanácskozáson.

Keddre újabb halálos áldozatot követelt a madárinfluenza Vietnamban, a vírus halálos variánsa egy 35 éves férfival végzett. Az ázsiai országban ez volt az első eset azóta, hogy a térségben ismét felütötte a fejét a kór. A vietnami egészségügy hatóságok szerint eddig 92 fertőzést és 42 halálesetet regisztráltak.

Ugyancsak madárinfluenza tüneteit észlelték azon a 16 éves indonéziai lányon, aki egy jakartai kórházban halt meg kedden.  A lány az indonéz főváros egyik keleti villanegyedében lakott, egy nagy baromfipiac közelében. Indonéziában, a hét végén megerősítették, hogy ötre emelkedett a madárinfluenza halálos áldozatainak száma, miután az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálata kimutatta az október végén elhunyt, 19 éves nő szervezetében a H5N1 vírus jelenlétét.

Ázsiában madárinfluenza miatt eddig hatvan személy halt meg, mióta a betegség 2003.ban megjelent. Az áldozatok többsége vietnami és thaiföldi volt.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK