Elítélték a Munkáspárt alelnökét a vörös csillag miatt

2005.11.16. 14:52

A Fővárosi Bíróság elítélte Vajnai Attilát, a Munkáspárt alelnökét tiltott önkényuralmi jelkép viselése miatt. A politikus ellen azért indult eljárás, mert egy utcai rendezvényen ötágú vörös csillagot tűzött a kabátjára. Vajnai Attila a bíróság előtt is viselte a zakója hajtókájára tűzött, sarló-kalapácsot magában foglaló vörös csillagos jelvényt. Vajnai Attila közölte, hogy nemzetközi jogi fórumhoz fordul az ügyben.

Fotó: MTI
Vajnai Attila

Jogerősen egyévi próbára bocsátotta a Munkáspárt alelnökét szerdán meghozott ítéletében a Fővárosi Bíróság tiltott önkényuralmi jelkép viselése miatt. Vajnai Attila közölte, hogy nemzetközi jogi fórumhoz fordul. A politikus ellen azért indult eljárás, mert 2003 februárjában egy utcai rendezvényen kabátjára ötágú vörös csillagot tűzött. 
   
A Fővárosi Bíróság ezzel helybenhagyta a Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokú ítéletét az ügyben, amely időközben már megjárta a luxemburgi székhelyű Európai Bíróságot is. A nemzetközi fórum ez évben úgy foglalt állást, hogy nincs hatásköre eldönteni, sérti-e a diszkriminációellenes uniós rendelkezéseket a vörös csillag nyilvános használatát tiltó magyar rendelkezés.
   
A Fővárosi Bíróság nem fogadta el Vajnai Attila és védője azon érvelését, hogy Európa egyetlen más államában sem tiltott e szimbólum használata, ahogy azt a hivatkozást sem, amely szerint nem büntethető, ha a vörös csillagot valaki úgy használja, hogy a történelmi múlt vagy jelen valamely eseményéről kíván tájékoztatni. 

A bíróság előtt Vajnai Attila mindvégig a zakója hajtókájára tűzött, sarló-kalapácsot magában foglaló vörös csillagos jelvénnyel jelent meg, amelyet akkor sem vett le, amikor az ítélet kihirdetése előtt erre a bíró felszólította, csupán egy vörös sálat nyakába terítve takarta el azt.
   
A munkáspárti politikus az ítélethirdetés után elmondta, hogy szakértőkkel fog konzultálni, milyen módon fordulhat a strasbourgi nemzetközi emberi jogi bírósághoz. "Azért kezdtük ezt az egész ügyet, hogy abban az esetben, ha a bíróság jogerősen elmarasztal bárkit is Magyarországon - és itt nem az én személyem a döntő -, nemzetközi bírósághoz lehessen fordulni" - mondta. "Tény az, hogy politikai magatartás miatt Magyarországon most jogerősen elítéltek egy állampolgárt: ezt hívják politikai elítéltnek" - tette hozzá Vajnai Attila. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK