Megállt az elmúlt hónapokra jellemző, a Fidesz és az MSZP támogatottságában megfigyelhető közelítő tendencia, sőt a Szonda Ipsos szerint visszájára fordult a trend - számol be a Népszabadság. Az októberben már szinte zárt pártpreferencia-olló mind az összes választókorú, mind a biztos pártválasztók körében szétnyílt. A Fidesz-tábor bővülése, illetve az MSZP támogatottságának csökkenése nem jelentős, de együttesen érzékelhető változást mutat.

A Fidesz ebben a hónapban a népesség 31, az MSZP 26 százalékának elsődleges szimpátiáját élvezi, a biztos pártválasztók körében nyolc ponttal vezet, az arányok 49, illetve 41 százalék. A többi párt a megmaradásért, a parlamentbe jutásért küzd. Ennek a feladatnak a legnagyobb eséllyel az SZDSZ vág neki, bár az elmúlt fél évben rendre alatta marad az ötszázalékos küszöbértéknek. Így foglalhatók össze azok az eredmények, amelyek a Szonda Ipsos november közepén, a felnőtt lakosság körében végzett közvélemény-kutatásából származnak.

Úgy tűnik, hogy az utóbbi időszak kampánymegnyilvánulásai hatással vannak a választók véleményére. Az ősz elején az MSZP tábora lelkileg összeforrt, majd új szavazókat is szerzett a párt. Most viszont a Fidesz erősített, aminek következtében visszaszerezte a nyár végén elhagyott pozícióját. Új szimpatizánsok fordultak a fiatal demokraták felé, aminek következtében automatikusan nőtt a pártnak a biztos pártválasztók körében mért tábora is. A fideszesek kétharmada mutat erős részvételi hajlandóságot. Legnagyobb tartalékaikat éppen önmagukban kereshetik, hét-nyolcszázezer rokonszenvezőjük aktív szavazóvá tételével. A Fidesz támogatóinak száma nagyjából 2,5 millió, s ebből jelenleg 1,7 millió nevezhető biztos szavazónak. A szocialisták 2,1 millió szimpatizánsából 1,4 millióra számíthatnak nagy bizonyossággal.

A szeptember-októberi MSZP-s lendület és az abból fakadó kiegyenlítettebb erőviszonyok - amit a közvélemény-kutatások is visszaigazoltak - következményeként a fiatal demokraták a korábbinál valamivel borúlátóbbak lettek. Évek óta stabilan 85 százalék körüli volt körükben a választási győzelemre számítók aránya, most ez az arány 76 százalék. Bár az MSZP-sek hónapról hónapra egyre nagyobb bizakodással tekintettek a választási siker felé, még most sem annyira optimisták, mint a fideszesek. A nyár közepe a szocialista kishitűség időszaka volt, akkor csupán 50 százalékuk hitt a győzelemben. Fokozatos önbizalom-erősödés után mostanra már a kétharmaduk hisz a szocialista párt első helyében.

Az MSZP erősödése az elmúlt hónapokban a fiatalok és a nagyvárosokban élők körében volt megfigyelhető. A mostani adatok azt jelzik, hogy e csoportokban csak időleges volt a szocialista párt térnyerése. Visszaálltak a régi erőviszonyok és arányok. A 30 év alattiak körében a múlt havi 23 százalékról a korábban is jellemző 14 százalékra esett vissza az MSZP, miközben a Fidesz 31-ről 38 százalékra emelkedett. Hasonló visszarendeződést láthatunk a megyeszékhelyeken, ahol az októberi 35-25 százalékos vezetés mostanra 28-28 százalékos egyensúlyi helyzetre változott.

Az adatfelvétel ideje: 2005. november 14-21. A megkérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1500 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 2,5 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.

(Szonda)