Tilos a petárdázás szerda óta

2005.11.26. 12:40

A petárda-használatot szabályozó jogszabály módosításáról tájékoztatott és egyben a petárda veszélyességét is bemutatta szombaton a rendőrség. E hét szerdától már tilos petárdát árusítani, birtokolni, vagy használni.

Szombaton Huszák András alezredes, a Tűzszerész Szolgálat munkatársa mutatta be újságíróknak, milyen veszélyes a petárda. A bemutató során szimulálták, milyen következményei vannak annak, ha valaki nem tudja időben eldobni a petárdát: a bábu kezébe helyezett és felrobbant petárda súlyosan roncsolta a bábu kezét, ujjait.

Az alezredes tájékoztatása szerint különböző méretű és kinézetű petárdák léteznek, de mindegyikről elmondható, hogy látványhatással alig rendelkező, elsődlegesen hanghatást keltő pirotechnikai termékek.

A polgári célú pirotechnikai tevékenységeket szabályozó kormányrendeletet módosítása szerint idén november 23-ától már tilos petárdát árusítani, birtokolni vagy használni - mondta Kincses Ildikó ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti főosztályának vezetője. A módosítás egyértelműen kimondja, hogy magánszemély petárdát nem birtokolhat, a szabályt megszegők pénzbírsággal sújthatók.

A petárdák kivételével az egyéb pirotechnikai termékek - a játékos termékek, illetve a kis tűzijáték - szilveszteri szabad felhasználása továbbra sem tilos, mert ezeknek a termékeknek a hanghatása a látványhatásukhoz képest nem jelentős, vagyis az emberek nyugalmát nem zavarja, rendeltetésszerű felhasználásuk, amely iránt jelentős társadalmi igény mutatkozik, balesetet, sérülést, kárt nem okoz.

További fontos módosítása a jogszabálynak, hogy az úgynevezett játékos pirotechnikai termékeket magánszemélyek egy időben és helyen összesen egy kilogrammig tárolhatnak, míg az úgynevezett kis tűzijáték termékekből egy időben és helyen összesen három kilogramm tárolható.

Mint arról az [origo] beszámolt, Lamperth Mónika november 2-án jelentette be a kormányülést követően, hogy a szilveszteri időszakra is betiltotta a petárdák használatát a kormány, és javaslatot tett a parlamentnek a maximálisan kiszabható szabálysértési bírság összegének 50-ről 100 ezer forintra emelésére. A tárcavezető akkor azzal indokolta a "petárdarendelet" módosítását, hogy az elmúlt két év tapasztalatai szerint a magyar lakosság nem bizonyult toleránsnak az engedélyezéssel kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK