A gyerekvállalás gyakran jelent egyet a munkahely elvesztésével, hiába védik törvények a kismamák jogait. Egy évek óra pereskedő anyukát például azért nem vettek vissza irodai munkahelyére, mert azt állították, hogy ezt a munkát lehetetlen gyerek mellett végezni. Az ő esete azért különleges, mert pert indított egykori munkahelye ellen, míg a kismamák többsége nincs tisztában jogaival, vagy ha mégis, akkor sem vállalja egy per kellemetlenségeit.

"Ugye nem gondolod, hogy ezt a munkát kisgyerek mellett is el tudod végezni?" - kérdezte felettese a kétéves szülési szabadságáról visszatérni készülő, kisgyerekes anyukától. A fiatal nő először értetlenül állt a kérdés előtt, hiszen a szülés előtt hat évig dolgozott ennél az irodánál, ahol sosem kellett tovább maradni a hivatali időnél és a munka nem volt megerőltető. Később világossá vált, főnökei már döntöttek, közös megegyezéssel szeretnének búcsút venni tőle, azt kérték, találja ki, milyen feltételek mellett távozik. A neve elhallgatását kérő nő az [origo]-nak elmondta, utólag úgy látja, hibát követett el, hogy ebbe belement, mert a törvény szerint korábbi munkahelye köteles lett volna alkalmazni, de nem volt tisztában minden jogi lehetőségével.

"Az egyeztetések alatt már azzal is érveltek, hogy a terhesség előtt ott töltött hat évben sem dolgoztam jól, már akkor is ki akartak rúgni. Pedig erről régen szó sem volt" - mesélt az egyre megalázóbbá váló helyzetről. Pert végül azért indított egykori munkahelye ellen, mert kevesebb végkielégítést fizettek, mint amiben megállapodtak. A visszatérő kismamának ugyanis fel kell emelni annyival a fizetését, amennyivel a vele azonos munkát végzőknek nőtt a bére a Gyes ideje alatt, neki viszont a régi fizetésével számolva fizettek végkielégítést. A pereskedés 2003 óta tart, várhatóan februárban hirdetnek ítéletet.

Hasonló esetek szinte mindennaposak, gyakran fogadják főnökeik azzal a visszatérni szándékozó kismamákat, hogy valamilyen oknál fogva már nem tudják ellátni korábbi feladatukat, vagy a cégnél időközben átalakítás, leépítés történt, állapodjanak meg inkább közös megegyezéssel. Egy állami tulajdonban lévő nagyvállalat névtelenséget kérő munkatársa arról számolt be az [origo]-nak, hogy leépítésre hivatkozva hamarosan négy embertől válnak meg, ebből ketten kismamák, akik még otthon vannak gyerekeikkel. Hivatalosan visszaveszik őket egy hónapra, de utána gyorsan kirúgják őket - tudtuk meg az alkalmazottól. Egy közepes nagyságú cég vezetője pedig azt kérte az otthon töltött egy év után érdeklődő, külkereskedő végzettségű kismamától, hogy maradjon még otthon, később lesz bővítés, akkor tudják visszavenni.