Nagy-Britanniában évente 30 ezer nőt rúgnak ki vagy kényszerítenek munkájuk feladására csak azért, mert kisgyerekük van, vagy várandósak. Rajtuk kívül további 200 ezer nőt ér hátrányos megkülönböztetés a munkahelyén - áll a brit Esélyegyenlőségi Bizottság jelentésében. Mindez 30 évvel azután, hogy törvény rendelkezik a nők hátrányos megkülönböztetésének tiltásáról és a terhes nők jogainak védelméről - írja a BBC.

Az ismertté vált esetek alapján elmondható, hogy az egyszerű szakmunkástól kezdve a jól fizetett csoportvezetőig bárkivel megeshet, hogy az állásába kerül a gyerekvállalás. Az egyik legnagyobb fénymásoló gépeket gyártó cég kereskedője úgy veszítette el állását, hogy egészen új helyzettel szembesítették, amikor visszatért a szülési szabadságról. A legjobb üzletfelei megrendeléseinek intézését ugyanis átadták egy kollégájának és ezeket a partnereket nem kapta vissza, teljesen új ügyfélkört kellett volna kialakítania. "Ezek után nem volt más választásom, mint otthagyni őket" - mondta a nő a BBC-nek.

Kisebb brit cégeknél is számos példát találni az ehhez hasonló bánásmódra. Egy vidéki mérnöki iroda alkalmazottjának először a vetélésére tett kegyetlen megjegyzéseket főnöke, majd miután újra teherbe esett és gyereket szült, a cég vezetői nem voltak hajlandók részmunkaidőben alkalmazni. "Másoknak talán nem jelent sokat egy ilyen munkahely, de én nem vágytam semmi másra, mint ott dolgozni" - mondta a nő, aki végül lemondott róla, hogy visszatérhessen a régi munkahelyére.

A munkahely elvesztése általában az egész családra kihat, előfordul az is, hogy az egyik kereset kiesése miatt a család költözésre kényszerül. Egy angol szoftverfejlesztő például arról számolt be a BBC-nek, hogy miután bejelentette, hogy gyereket vár, leépítésre hivatkozva elbocsátották. Ezt követően férjével már nem tudták megengedni maguknak, hogy családi házban lakjanak, gyerekük születése előtt egy kis lakásba kellett költözniük.

Mindhárom brit nő munkaügyi bírósághoz fordult, ahol megállapították, hogy munkahelyükön hátrányos megkülönböztetés érte őket, amit törvény tilt. Nagy-Britanniában is kevesen szánják rá magukat, hogy bírósághoz forduljanak: a gyerekvállalás miatt állás nélkülivé vált, évi 30 ezer nő közül, mindössze ezer fordult bírósághoz. "A kismamák általában szeretnék elkerülni, hogy bíróságra kelljen járniuk, még abban az esetben is, ha van annyi pénzük, hogy az ügyvédi költség nem jelent gondot" - mondta a BBC-nek egy munkajoggal foglalkozó ügyvéd.

A brit cégvezetők gyakran a kismamák jogaira vonatkozó jogszabályok bonyolultságára hivatkoznak. A kisebb cégekre az is jellemző, hogy amelyik jogszabályt csak lehetséges, kijátsszák, ez bizonyos esetekben összefügg azzal is, hogy általában rengeteg bürokratikus teher hárul rájuk.

Tiefenthaler Eszter