Pszichológiát is tanítanak majd a bíráknak

2005.12.05. 11:15

2006-tól a Magyar Bíróképző Akadémián választják ki azokat a bírósági fogalmazókat, akikből később bírák lehetnek. Eddig megyei szinten, különböző szempontok szerint választottak a jelöltek közül. Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint az új rendszer demokratikusabb és átláthatóbb lesz. Az akadémián többek között pszichológiát, szociológiát és retorikát is oktatnak majd a leendő bíráknak.

Fotó: Fábián Évi
Lomnici Zoltán, Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke

Jövőre központosított pályázati rendszerben, a szeptemberben munkába álló Magyar Bíróképző Akadémián választják ki a bírósági fogalmazókat, így demokratikusabbá és átláthatóbbá válik a rendszer - közölte Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke. Korábban a megyei szintnek döntő szerepe volt, és helyenként eltérő szempontok alapján zajlott a kiválasztás. Az akadémián történő központi felvételiztetéssel azonban valóra válik az azonos mérce szerinti megítélés elve, nyitottabbá válik a bírói pálya, és a bíráskodás színvonala is emelkedni fog - mondta az elnök.
   
Lomnici Zoltán hozzátette, hogy a Bíróképző Akadémia felállítása az ítélőtáblák után, az évtized legfontosabb bírósági eseménye. Keddi ülésén az OIT is tárgyal az új intézményről, csakúgy mint Sólyom Lászlónak a határon túli jogászok hazai képzésével kapcsolatos javaslatáról, amelyet a napokban a Legfelsőbb Bíróságon vetett fel a köztársasági elnök. Az akadémiai fogalmazóképzésben, illetve a bírák továbbképzésében újdonság lesz a társtudományok, a pszichológia, a szociológia és a retorika oktatásának bevezetése.
   
Lomnici Zoltán elmondta, hogy üdvözölnék a húsz-harminc éves gyakorlattal rendelkező jogászok bírói pályára kerülését, amihez segítséget nyújt majd a bíróképző akadémia az ítélkező munka gyakorlati részleteinek bemutatásával. Ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy a nagy tapasztalatú jogászok számára nem biztos, hogy versenyképesek a jelenlegi bírói fizetések, amelyek esetenként akár egy nagyságrenddel is elmaradhatnak egy befutott ügyvéd, vagy gazdasági jogász jövedelmétől.
   
Jelenleg 495 fogalmazó van az országban, és mintegy 2800 bíró. A fogalmazók három év tanulás, gyakorlat, illetve a sikeres vizsgák után bírósági titkárok lesznek. Két év elteltével pedig a titkárok kinevezhetők bíróvá, ám az országban szinte egyáltalán nincs betöltetlen bírói álláshely, ezért előfordul, hogy 8-10 évet kell várniuk a kinevezésre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK