Felállva, könyörögve emlékeztek a népszavazásra

2005.12.05. 14:51

Egyperces néma felállással fejezte ki tiszteletét az Országgyűlés Orbán Viktor javaslatára a határon túli magyarság hűségéért és kitartásáért a kettős állampolgárságról tartott népszavazás évfordulóján. A Fidesz-frakció ezt megelőzően könyörgésen is részt vett egy templomban. Gyurcsány Ferenc a parlamentben azt mondta, nem jó, ha az érzelmeinkkel egy népszavazáson próbálnak visszaélni. A kormány a népszavazás utáni vita eredményeként nemzeti vízumot vezet be jövőre. Ezzel a határon túliak többször is Magyarországra utazhatnak.

Egy évvel ezelőtt, 2004. december 5-én rendezték a kettős állampolgárságról szóló népszavazást. Bár a választók 51 százaléka igennel voksolt arra a kérdésre, hogy a parlament hozzon-e törvényt a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról, az alacsony részvétel miatt eredménytelen lett a referendum.

A népszavazás évfordulója téma volt hétfőn a parlamentben is, ahol Orbán Viktor felszólítására egyperces néma felállással fejezte ki tiszteletét az Országgyűlés a határon túli magyarság hűségéért és kitartásáért. Az elnöklő Szili Katalin elrendelte, hogy felálljanak a képviselők, de jelezte: erre a Házbizottság ülésén visszatérnek, mert nem szokás előzetes bejelentés nélkül ilyet kezdeményezni. Hozzátette: képviselőket felállítani az Országgyűlésben csak a házelnöknek van joga. A néma felállás után a Fidesz elnöke - bár nem ejtette ki a száján a tavaly december 5-i népszavazást, nyilvánvalóan ennek apropóján - arról beszélt, hogy csak "a tisztelet a szívünkben képes megteremteni az összefogást".

Válaszában Gyurcsány Ferenc az 1943-as szárszói találkozót, Veres Péter azon elmondott beszédét idézte fel. - A tekintélyuralmi, fasiszta népiesség lényege, hogy akkor szeretem a népet, ha azt akarja, amit én. A demokrata népiesség azt jelenti, hogy feltétel nélkül szeretem a népet. Az előbbi ma mást jelent, ezt nem lehet mondani, ezért ehelyett önző, tekintélyelvű, felsőbbrendű népiességet mondanék, de ugyanazt jelenti; akkor szeretem a népet, ha ugyanazt akarja, amit én - fejtette ki a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc szerint nem jó, ha az érzelmeinkkel egy népszavazáson próbálnak visszaélni. Aki megegyezést keres, nem felállást diktál, hanem kezet nyújt, nem úgy viselkedik, hogy én vagyok a vezér, én diktálok - jelentette ki Orbán Viktornak címezve szavait. A miniszterelnök emlékeztetett arra is, hogy amikor a Fidesz kormányzott, elmagyarázták, miért nem kell kettős állampolgárság, majd ellenzékben azt mondták, hogy aki nem támogatja a kettős állampolgárságot, az nem hazafi.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szintén beszélt az egy évvel ezelőtti, kettős állampolgárságról és a kórházprivatizációról szóló népszavazásról, ahol "két rosszul feltett, félrevezetésen alapuló kérdésről" szavaztak. A határon túli magyarságról szóló kérdés azt akarta sugallni, hogy a kettős állampolgárság megoldotta volna a problémákat, ez nem igaz - szögezte le Kuncze Gábor. Megerősítette: a megoldás a szülőföldön való boldogulás elősegítése és a szomszédos országok uniós csatlakozásának segítése.

A Fidesz könyörgésen is részt vett

Az évforduló alkalmából hétfőn nemzeti felelősségért tartott könyörgést rendeztek egy budapesti belvárosi templomban. A könyörgésen részt vett Mádl Ferenc volt államfő és felesége, Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és a párt parlamenti frakciója. Ezt megelőzően hétfő reggel a Szent Korona előtt tett ünnepélyes esküt a tavalyi népszavazás kiírását kezdeményező Magyarok Világszövetségének huszonkét tagja.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök már vasárnap, az évforduló előtt megemlékezett a tavalyi referendumról, azt mondta, sok tekintetben a nemzeti felelőtlenség napja volt 2004. december 5. Gyurcsány vasárnapi beszéde szerint december 5-e nélkül egységesebb lenne a nemzet. Megjegyezte: szerinte a népszavazást követően csak a magyar baloldalnak volt válasza, pozitív javaslata a kialakult helyzetre. Kiemelte: tizenöt évig Magyarországon senkinek sem jutott eszébe, hogy a honosítás és a letelepedés szabályait méltóságteljessé tegye. A szocialista-liberális kormány megtette, január elsejétől működik - tette hozzá.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK