Keresik a hazánkon átrepülő állítólagos CIA-gépeket

2005.12.07. 16:15

A magyar nemzetbiztonsági szolgálatok vizsgálják az állítólagos CIA-gépeknek a magyar légtérben megtett útjait - közölte a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkár, aki szerint eddig nem találtak új adatot. A hatóságok két olyan járatról tudnak, amelyet a sajtó összefüggésbe hozott az amerikai titkosszolgálattal, állításuk szerint azonban ezekkel kapcsolatban semmilyen szabálytalanság nem merült fel.

A magyar nemzetbiztonsági szolgálatok még vizsgálják  a magyar légtérben megtett útjait azon cég repülőinek, amelyet a médiában az amerikai titkosszolgálattal, a CIA-val hoztak összefüggésbe. Ezek között azonban egyelőre nem találtak magyarországi leszállásra vonatkozó új adatot - közölte szerdán a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkár, Tóth András.

Az államtitkár elmondta: nem csak az elmúlt év augusztusában és idén októberben Ferihegyen landolt állítólagos CIA-gépek leszállásait vizsgálták, hanem az újságokban említett, az üggyel hírbe hozott cégek gépeit is. Az államtitkár szerint egyelőre minden válasz negatív, vagyis nincsen arra vonatkozó adat, hogy további gépek leszálltak volna Magyarországon.

Tóth András megismételte: az október 3-án és a 2004. augusztus 31-én leszállt repülőgépeken a személyzeten kívül nem tartózkodott senki, és a magyar hatóságok sem találtak szabálytalanságot a Devon Holdinger Leasing cég gépein. Ez az a cég, amelyet a sajtóban összefüggésbe hoztak az amerikai titkosszolgálattal.

Tóth András szerdán megismételte korábbi közlését, miszerint nem volt és nem is lesznek titkos CIA-börtönök Magyarországon. Ha ilyen megkeresést kapna Magyarország, azt elutasítaná, ilyen együttműködésre nem vagyunk hajlandók - tette hozzá Tóth. Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet, hogy a NATO tagjaként Magyarország együttműködik az Egyesült Államokkal a terrorizmus elleni küzdelemben, de, mint mondta, ezt a nemzetközi és a hazai jog keretei között teszi.

A The Washington Postnak november 2-án jelent meg az az írása, amelyben az amerikai lap arról számolt be, hogy a CIA börtönhálózatot hozott létre külföldön, többek között Kelet-Európában. A dán közlekedési miniszter pedig később azt nyilatkozata, hogy idén októberben egy, a CIA-val kapcsolatban álló cég repülőgépe landolt Ferihegyen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK