Megszüntették Perjés Klára, a Kossuth adó főszerkesztőjének munkaviszonyát, a rádiós állítása szerint indoklás nélkül. Az MTI információja szerint emellett közel száz munkatárstól válik meg a Magyar Rádió, amit viszont cáfolt az intézmény alelnöke.

Indoklás nélkül mondták fel a munkaviszonyomat - közölte az MTI-vel Perjés Klára, a Kossuth adó főszerkesztője. Hozzátette: január 9-ig kell helyettesének, Merza Jenőnek átadnia a helyét.

Az indoklás hiánya mellett Perjés furcsállja azt is, hogy a kuratóriumi elnökség december 5-ei "elvi határozata" alapján munkáltatói jogkörrel ruházta fel Hollós Jánost, a Magyar Rádió igazgatásszervezési alelnökét. Az intézménynek Kondor Katalin elnök nyári távozása óta nincs teljes jogkörű vezetője.

"Úgy kezdtek el dolgozni, mintha teljhatalmú elnökök lennének" - mondta Perjés Klára, hozzátéve: sok mindenben nem értett egyet a vezetéssel. Bírálta Gőblyös Istvánt is, aki szerinte gazdasági alelnökként "mindenbe bele akart szólni", még a műsorügyekbe is.

Hollós János alelnök megkeresésünkre nem reagált, Morvai Katalin szóvivő pedig az [origo]-nak csak annyit mondott.: "Vérzik a szívem Perjés Kláráért, 39 éve rádiós." Arra a kérdésünkre, hogy az MTI értesülése, miszerint legalább száz munkatársat elbocsátanak a közeljövőben a rádiótól, megfelel-e a valóságnak, azt felelte: "Erről nincs információm."

Hollós János alelnök a távirati irodával közölte, hogy nincsenek leépítések a rádióban. "Vannak nyugdíjasaink, akiket más módon szeretnénk foglalkoztatni" - tette hozzá az alelnök. Hollós tájékoztatása szerint jelenleg 109 nyugdíjas korú munkatársa van a Magyar Rádiónak.

Az [origo]-nak név nélkül nyilatkozó rádiós informátorunk szerint elképzelhető, hogy vidéki stúdiókat is bezárnak majd, emellett január elsejével több vezető szerződése lejár, köztük a Petőfi adó - egyébként nyugdíjas korú - főszerkesztőjéé is.

[origo]/MTI