Különösen jelentős kárt okozó, 896 millió forint értékű csalás és más bűncselekmények miatt 16 személy ellen emelt vádat a Zala megyei ügyészség, s a vádiratot továbbította a megyei bíróságnak - közölte az ügyészség sajtóreferense.

2002 és 2003 tavasza között a banki, vállalkozói és más körből kikerült tettesek törvénytelen hitelfolyósítások útján az Erste Bank zalaegerszegi fiókját 806, a székesfehérvári fiókot 90 millió forinttal károsították meg - mondta el Pirger Csaba.

Közlése szerint a cselekménysorozat elsőrendű vádlottja a bank zalaegerszegi kereskedelmi centrumának vezetője, akinek a közreműködésével két hitelközvetítő összesen kilenc társas és egyéni vállalkozást juttatott 20-320 millió forint hitelhez, holott a cégek valós gazdasági helyzetük alapján azok hitelképtelenek voltak.

"A pénzügyletekre hamis mérlegadatok, valótlan tartalmú fedezeti ingatlanbecslések, fiktív vállalkozói szerződések és számlák alapján került sor, a banki centrumvezető tudtával. Ráadásul a vállalkozások egyike sem kezdte meg a felvett hitelek törlesztését" - mutatott rá Pirger Csaba.

Ezek a hitelakciók gyanút keltettek a belső ellenőrzésnél, és vizsgálatuk során derült fény az egy évig tartó csalásra, okirat-hamisításra és más bűncselekményekre - tette hozzá a ügyészségi sajtóreferens.