Meggyanúsították annak a csepeli cégnek az igazgatóját, amely több tíz tonna lejárt szavatosságú baromfiterméket hozott be Szlovákiából, Csehországból és Lengyelországból. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a lejárt szavatosságú baromfitermékek nem kerültek kereskedelmi forgalomba.

Meggyanúsították annak a csepeli cégnek az ügyvezető igazgatóját, amely több tíz tonna lejárt szavatosságú baromfiterméket hozott be az országba - közölte a BRFK sajtóügyeletese. K. Mihály aszódi lakost rossz minőségű termék forgalomba hozatalának előkészületével gyanúsítja a rendőrség, mely a büntető törvénykönyv szerint egyéves szabadságvesztéssel büntethető. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a lejárt szavatosságú baromfitermékek nem kerültek kereskedelmi forgalomba.

Süth Miklós országos főállatorvos elmondta, hogy összesen 73.500 kilogramm baromfiterméket, egész csirkét, csirkecombot, -mellet, illetve pulykát foglaltak le a XXI. kerületi illegális telephelyen. A főállatorvosnak nincs tudomása arról, hogy Magyarországon valaha is lefoglaltak volna ennyi lejárt élelmiszert. Számításai szerint, ha ez a mennyiség kereskedelmi forgalomba került volna és értékesítik, akár 150 ezer ember is fogyaszthatott volna a rossz minőségű élelmiszerből.

Süth Miklós elmondta: pénteken kapták a bejelentést és vasárnap hajnalig tartott a nagy területű, több épületből álló csepeli telephely átvizsgálása, illetve a lejárt baromfitermékek elszállítása. A telephely élelmiszer tárolására, átcsomagolására nem volt alkalmas, de a helyszínen talált csomagológépekből arra lehet következtetni, hogy a lejárt termékeket forgalomba akarták hozni. A cégnek a nagy mennyiségű élelmiszer behozatalára sem volt engedélye.

Az ügyben hozzávetőleg 80-90 millió forintos bírságot lehet kiszabni, de kérdés, hogy ezt a pénzt miként lehet behajtani. Az eset miatt a főállatorvos fokozott vizsgálatot rendelt el minden forgalmazónál, még a vasárnap nyitva tartó piacokon is. Jelenleg két megsemmisítő mű, a solti és a hódmezővásárhelyi is csak a Csepelen lefoglalt szerves hulladék megsemmisítésével foglalkozik. A lejárt baromfiterméket Szlovákiából, Csehországból és Lengyelországból szállították Magyarországra. Süth Miklós ezzel kapcsolatban megjegyezte: az EU belső határain sajnos nincsenek jelen az állategészségügyi hatóságok.