Összevesztek a kurátorok a rádiós nyugdíjazásokon

2005.12.12. 14:31

A Magyar Rádió kuratóriuma hétfőn törvénytelennek ítélte az elnökség egy héttel ezelőtti határozatát, amely alapján a két alelnök több dolgozót kényszernyugdíjazott. A kuratórium elnöke, Gellért Kis Gábor ennek ellenére úgy vélte, hogy nem ró kötelezettséget a kuratórium határozata a testület elnökségére.

Törvénybe ütközőnek, ezért semmisnek ítélte a Magyar Rádió nagykuratóriuma hétfőn a testület elnökségének egy héttel ezelőtti határozatát, amelyben a közszolgálati médium két alelnöke munkáltatói jogok gyakorlására kapott felhatalmazást - jelentette az MTI. A döntés után ugyanis több ember nyugdíjazásáról is határoztak. A Népszabadság szerint Kondor Katalin volt elnök bizalmi emberei közül küldtek el többeket.

A kuratórium a nyilvános ülésen - a 17 igen és négy nem szavazattal, két tartózkodás mellett elfogadott határozatban - egyúttal felszólította az elnökséget döntése visszavonására. A kuratórium elnöke, Gellért Kis Gábor ennek ellenére úgy vélte, hogy nem ró kötelezettséget a kuratórium határozata a testület elnökségére - közölte a hangos szóváltásoktól sem mentes ülés után az MTI-vel.

A testület elfogadta azt a határozati javaslatot is, amely törli az alapító okiratból: a kuratórium elnökségének joga a döntés a Rádió alelnökeinek hatásköri problémáival összefüggő kérdésekben. A kuratórium felszólította továbbá az alelnököket, hogy tartózkodjanak olyan intézkedésektől, amelyek kizárólag elnöki jogkörbe tartoznak.

A mostani döntések hátterében az állhat a Népszabadság szerint, hogy a kuratórium egy hét múlva hirdet eredményt az elnöki pályázaton. Ez lesz Kondor távozása után a negyedik alkalom, hogy vezetőt próbálnak választani, eddig sikertelenül. A fele-fele arányú kormánypárti, illetve ellenzéki kuratóriumi elnökségben az elnökválasztáshoz és az új pályázat kiírásához is kétharmados többség kell.

KAPCSOLÓDÓ CIKK