Nyomozást rendelt el az ügyészség azzal a tűcserével foglalkozó szociális munkással szemben, aki december elsején feljelentette önmagát a Fővárosi Főügyészségen. A fiatalember így akarja kideríteni, hogy bűnözőnek minősül-e az, aki szenvedélybetegeken segít.

A II-III. kerületi ügyészség december 9-én kábítószerrel visszaélés vétsége miatt indított eljárást az ügyben, a nyomozás lefolytatásával a III. kerületi rendőrkapitányságot bízták meg. A nyomozás határideje 2006. február 9-e - közölte az MTI-vel csütörtökön Varga Jenő, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Mint arról korábban az [origo] is beszámolt, feljelentette magát a Fővárosi Főügyészségen a Drogprevenciós Alapítvány egyik munkatársa, Takács István Gábor, aki rendszeresen steril fecskendőket ad át a drogfogyasztóknak, hogy ezzel védje őket a fertőzésektől. A szociális munkás azért döntött így, mert a Legfőbb Ügyészség állásfoglalása szerint a drogfogyasztás bármiféle segítése bűncselekmény. Az önfeljelentéssel azt akarta tesztelni, hogy a hatóság miként viszonyul a gyakorlatban a tűcserét segítőkhöz.

Takács István Gábor az [origo]-nak akkor elmondta, hogy az AIDS-világnapra időzített akciót azért tartotta szükségesnek, mert szerinte a több mint tíz éve működő tűcsereprogramot, az azokat működtető szociális munkásokat és az intravénás drogfogyasztókat súlyosan veszélyezteti az állásfoglalás. E szerint: "az illegális drogfogyasztás, annak bármilyen módon, illetve céllal történő segítése - álláspontom szerint minden esetben - bűncselekmény gyanújára utal. Ennek észlelése esetén a bűnüldöző hatóságok hivatalból kötelesek eljárni."

A Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet szerint, amely ingyenes jogi képviseletet nyújt az önmagát feljelentő aktivistának, azért van szükség erre a "stratégiai pervitel" kategóriájába tartozó akcióra, mert a tűcsereprogramok mind az AIDS megelőzésében szerephez jutó nemzetközi szervezetek, mind a 2000-ben elfogadott Nemzeti Drogstratégia szerint támogatandó és hatékony programnak számítanak.

Dénes Balázs, a TASZ elnöke az MTI-nek elmondta: úgy vélik, a tűcsereprogramok csak akkor tudják betölteni feladatukat, ha sem a droghasználóknak, sem a segítőknek nem kell tartaniuk a rendőri intézkedésektől. Márpedig jelenleg a Legfőbb Ügyészség jogi álláspontja miatt bizonytalanság van abban a kérdésben, hogy el kell-e járniuk a rendőröknek minden esetben, amikor steril vagy használt fecskendőt találnak egy drogfogyasztónál vagy szociális munkásnál.

Az Alkotmánybíróság (Ab) egy évvel ezelőtt, december 13-án hozott határozatot arról, hogy "az Országgyűlés alkotmányellenes mulasztást idézett elő azzal, hogy (...) nem alkotta meg azon szabályokat, amelyek a kábítószer-élvezőket segítő, megelőző, gyógyító programok végrehajtásában közreműködők büntetőjogi felelősségének kérdéseit rendezik". Ezért az Alkotmánybíróság felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotói feladatának 2005. május 31. napjáig tegyen eleget.

A programokban segédkező egészségügyi és szociális személyzet büntetőjogi helyzete ezért bizonytalan. A közreműködők már pusztán az eszközök használatának biztosításával is formális értelemben bűnsegédi magatartást fejtenek ki, és jelenleg csupán a hatóságok önmérsékletén múlik, hogy ennek következményeit nem alkalmazzák - olvasható az Ab határozatában.

A TASZ álláspontja szerint azonban az Ab által kifejtett formális bűnsegédi magatartás legfeljebb csak 1999 és 2003 között lehetett igaz, amikor a "drogfogyasztás" kifejezés szerepelt a büntető törvénykönyvben. 2003. március 1-e óta azonban ismét csak a megszerzésen és a tartáson keresztül lehet a drogfogyasztást szankcionálni - a tűcsere munkatársak azonban sem a drog megszerzéséhez, sem pedig tartásához nem nyújtnak segítséget a steril fecskendő biztosításával.

MTI/[origo]