Elbúcsúzott a BBC magyar adása

2005.12.16. 18:17

Pénteken megtartotta búcsúadását a BBC magyar adása. A brit közszolgálati adó októberben jelentette be, hogy megszünteti több kelet-európai osztályát, és elindít egy arab televíziót.

Szombattól már nem kapják a BBC rádió magyar szekciójának adásait a magyarországi partnerrádiók, de a saját frekvencián az év végéig még folytatódik a magyar adás - mondta pénteken Londonban a BBC magyar osztályának vezetője, Dajka Béla. A főszerkesztő elmondása szerint a huszonhét hazai partnerrádióban aznap volt hallható utoljára a BBC magyar adása, december 31-ig azonban a francia RFI rádióval használt közös, saját frekvencián (a budapesti 92,1 Mhz-en) még sugározzák a magyar műsorokat.

A főszerkesztő elmondta: a héten kapták meg a levelet az ORTT-től a frekvenciára vonatkozó műsorszolgáltatási szerződés módosításáról, amelynek értelmében január 1-jétől angol, illetve francia nyelven fog a BBC és az RFI műsorokat szolgáltatni a 92,1 Megahertzes hullámhosszon.

A magyar osztály munkatársainak jövőjére vonatkozó kérdésre Dajka közölte: a stáb legalább március 31-ig a BBC-nél marad, és az archívumot fogja gondozni. Utána "mindenki saját maga fog valamilyen munkalehetőséget keresni". A főszerkesztő korábbi tájékoztatása szerint Budapesten négy, Londonban 13 alkalmazott van teljes státusban a BBC magyar szekciójánál.

A brit közszolgálati tv- és rádiótársaság Világszolgálata október 25-én jelentette be, hogy "a prioritások átrendezésének" jegyében tíz idegen nyelvű adás szűnik meg, ebből nyolc kelet-európai. A magyar adással együtt 2006 márciusáig bezárják a bolgár, a horvát, a cseh, a görög, a kazah, a lengyel, a szlovák, a szlovén és a thai szekciót. Az "utóbbi hetven év legnagyobb átalakításának" nevezett intézkedés akkori indoklása szerint a bezárásra szánt adások olyan európai országokba irányulnak, amelyek már az EU tagjai, vagy csatlakozásra készülnek, illetve olyan országokba, amelyekben az adások "csekély helyi hatást" váltottak ki.

Nigel Chapman, a BBC World Service igazgatója az októberi sajtótájékoztatón azt mondta: a kelet-európai adások zöme még a II. világháború európai konfliktusának idejére nyúlik vissza, és ezek az adások a hidegháború idején is "a szabad, független információ jelzőfényei voltak". Ma már azonban a célországok átalakultak: lakóik szabadon utaznak, az angol nyelvet széles körben tanítják az iskolákban, és sokkal nagyobb tere van a szabad véleménynyilvánításnak. A független média virágzik, valós választási lehetőség van már a tévék és rádiók között - mondta Chapman.

A BBC Világszolgálat igazgatója szerint ebben a helyzetben a World Service hallgatósága csökkenni kezdett: a kelet-európai országokban ma már hárommilliónál is kevesebben hallgatják az adásokat, jóllehet öt éve még csaknem hétmilliós volt a hallgatói tábor. Az októberi sajtótájékoztatón bejelentették ugyanakkor egy új, arab nyelvű BBC-hírtévé elindítását 2007-től. Az állomás kezdetben napi 12 órán át ad majd, és ingyen lesz hozzáférhető a Közel-Keleten bárki számára, akinek van műholdas vagy kábeltévé-szolgáltatása.

Brit sajtókommentárok szerint a BBC a sikeres arab hírtévével, az al-Dzsazírával akarja felvenni a versenyt, és a kelet-európai rádióadások bezárására azért van szükség, mert a pénz a BBC arab nyelvű hírtelevíziójára kell. A Világszolgálat működését a brit külügyminisztérium költségvetéséből finanszírozzák, és hírek szerint a tárca - jóllehet jóváhagyta az arab hírtévét - pótlólagos forrást ehhez nem juttat a BBC-nek. A Foreign Office a 2005-06-os pénzügyi évre összesen 239 millió fontot (90 milliárd forintot) biztosít a BBC World Service működtetésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKK