Megnyílt a Jövő Háza, a tudomány és technika legfrissebb vívmányait interaktív, színes módon bemutató kiállítás pénteken a budapesti Millenáris Parkban.

Az egykori Ganz-gyár iparcsarnokában berendezett Jövő Háza háromezer négyzetméteren, két szinten várja a látogatókat, minimum félévente megújuló kiállításokkal. A széles tematikában szerepel a többi között a génkutatás és a csillagászat, az űrkutatás és a biológia, valamint egy sor technológiai újdonság. Az installációk és médiaművészeti alkotások túlnyomó többsége magyar alkotók munkája.

Egyfajta jövőképet, a sokféle lehetséges jövőképből egyet mutat be ez a tárlat, amelyen kiemelt szerep jut a Közép-Európában felhalmozott szellemi értékeknek - fogalmazott a kiállítást megnyitó Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter. Az ünnepélyes megnyitón Magyar Bálint oktatási és Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter is részt vett.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által tervezett Jövő Háza egyszerre kíván múzeum, kiállítás és technológiai sci-fi park lenni; egy új intézménytípus, amely úgy ötvözi az ismeretszerzés formáit, a múzeumot, a könyvtárat, az iskolát, valamint a médiát és az internetet, hogy a tudást új megközelítésben tárja a látogatók elé.

Bemutatkozik egy magyar világújdonság is: a látogatókat három olyan intelligens "hostess robot", egy lány és két fiú fogadja és segíti az eligazodásban, amelyek teljes körű interaktív kommunikációra képesek, speciális érzékelőikkel balesetmentesen gurulnak a látogatók szoros gyűrűjében is.

A Jövő háza egyik különleges szabadtéri installációja a parkban elhelyezett csillagvizsgáló miniállomás, ahonnan az esti órákban, derült időben jól megfigyelhető az égbolt.

A British Council, a brit kulturális intézet A szív képei című, tudományt és művészetet ötvöző tárlatán egyebek mellett film pereg egy szívműtétről, és meg lehet ismerkedni a szívről és a keringésről alkotott kultúrtörténeti és filozófiai nézetekkel.

Az Élet háza a tervezőasztalon című kiállítás az utóbbi évek genetikai-genomikai forradalmát és az új gyógyászati lehetőségeket mutatja be.

Az agyról készült koppenhágai kiállítás - amely Varsóból érkezett Budapestre - a dán tudományos központ, az Experimentum alkotása: meg lehet ismerni az agy felépítését, kipróbálni funkcióit, tesztelni képességeit. Az agykutatás vívmányait 600 négyzetméteren mutatják be.

A négy űrkutatási bemutató sorában térhatású szimuláció ismerteti meg a látogatót a jövőbeni emberi Mars-expedíciók, a bolygóközi utazások körülményeivel, a majdani Mars-bázissal. Az újdonságok között bemutatják a magyar Mars-járót is.

A minisztérium ismertetője szerint a kiállítás várhatóan "legkeresettebb" produkciója a Boeing 737-es repülőgép-szimulátor lesz, amely három érzékszervet képes manipulálni a pilótafülkére megtévesztésig hasonlító látvánnyal és hangulattal.

A másfél milliárd forintból tervezett és kialakított Jövő Házában (az épületek korszerűsítése ugyanennyibe került) digitális könyvtár is helyet kapott, ahol a látogatók szabadon hozzáférhetnek a Nemzeti Digitális Adattárhoz és a Nemzeti Audiovizuális Archívumhoz.

A B csarnokban felépített Jövő Háza, illetve a szeptemberben a D csarnokba költözött Csodák Palotája hétfő kivételével minden nap nyitva tart; a két intézménybe a felnőtt napijegy 1.500, a gyerek-, illetve diákjegy 1.000 forintba kerül.