Szolgálat közben megsérülteket tüntettek ki

2005.12.17. 13:49

Bűnözök üldözése, tűzoltás vagy határőrizet közben megsérült rendőröket, tűzoltókat és határőröket tüntetett ki szombaton Lamperth Mónika, belügyminiszter. A tárca karácsonyi ünnepségén azokat az árvákat is vendégül látták, akiknek szülei szolgálatteljesítés közben vesztették életüket.

Lamperth Mónika csaknem száz, szolgálatteljesítés közben sérülést szenvedett vagy megtámadott hivatásos munkatársnak mondott köszönetet.

Az ötödik alkalommal adományozott elismerést kapott például Szabadkai József nyugalmazott kemencei körzeti-megbízott, aki úgy szenvedett súlyos sérülést, hogy egy üldözés során beszakadt alatta a jég; Pethő József, az egykori Készenléti Rendőrség nyugalmazott törzszászlósa, akit bűnözővel vívott tűzharc során több lövés ért és Gál Mihály nyugállományú határőr alezredes, aki határőrizet közben aknára lépett az egykori jugoszláv-magyar határnál.

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a hivatásos szolgálatot teljesítők közül a rendőrök szenvednek legtöbb alkalommal súlyos sérüléseket. Az ünnepségen elismerésben részesített 57 rendőr legtöbbje a bűnözök üldözése, baleseti helyszínre vonulás közben, közlekedési baleset következtében sérült meg.

Őket követik a határőrök, akik közül sokan, még az ötvenes években, határőrizet közben léptek aknára. Az elismerésben részesített 19 tűzoltó közül a legtöbben tűzoltás közben szenvedtek füstmérgezést vagy zuhanás során sérültek meg.

A 60 ezer forint összegű elismerést azok a munkatársak kapták, akik 16 százaléknál nagyobb mértékű egészségkárosodást szenvedtek.

A tárca több mint kétszáz olyan árvát is vendégül látott a Belügyminisztériumban, akinek édesanyja vagy édesapja szolgálatteljesítés közben hunyt el. Továbbá az öt vagy több gyermeket nevelő munkatársak családjait is köszöntötték az ünnepségen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK