Fideszesek tüntettek a tubesi lokátor ellen

2005.12.17. 19:15

A Nagy-Tubesre tervezett NATO lokátorállomás megépítése ellen tüntettek a csúcson lévő János-kilátónál szombaton. Borhidi Attila fideszes képviselőjelölt szervezte a demonstrációt, melyen sem a Védegylet, sem a Greenpeace nem aktivistái nem jelentek meg.

"Nem kell lokátor, sem a Zengőre, sem a Tubesre" - jelentette ki Borhidi Attila, a Fidesz pécsi országgyűlési képviselőjelöltje, a Nagy-Tubesre tervezett NATO lokátorállomás elleni tüntetés szervezője a csúcson lévő János-kilátónál szombaton.

Borhidi szerint a Tubes semmivel sem értéktelenebb, mint a Mecsek legmagasabb pontja, az új helyszín is a fontos élőhelyeket védő Natura 2000 program alá tartozik, ahol mintegy negyven védett növényfajt tartanak számon. Az építkezés ráadásul új utak építésével, a régiek szélesítésével jár, mindez szinte elkerülhetetlenül károsítja a környezetet -magyarázta.

Hozzátette: a beruházás biztonsági kockázatot is rejt magában, hiszen a hegy közel van Pécshez, a lokátor pedig katonai célpont, amelyet háborús konfliktusokban az elsők között semmisítenek meg. Borhidi Attila véleménye szerint a beruházásra alkalmasabb, természetvédelmi szempontból értéktelenebb helyszínt is lehetne találni a Kelet-Mecsekben.

A képviselőjelölt által szervezett demonstráción körülbelül százan vettek részt, távol maradt a Zengő védelméért küzdő Civilek a Zengőért Mozgalom, a Védegylet és a Greenpeace is.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök november végén jelentette be: a kormány a Pécs melletti Nagy-Tubesre javasolja telepíteni az eredetileg Zengőre tervezett radart.

A kormányfő ezt megelőzően a honvédelmi és a környezetvédelmi miniszter társaságában egyeztetett az államfővel az új lokátorról. Sólyom László köztársasági támogatta a kormány elképzelését.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK