1400 általános iskolás gyermeket lát vendégül az idén először egész vasárnap a Parlament hagyományos gyermekkarácsonyi ünnepén. A rendezvényen árvízkárosult, nagycsaládban nevelkedő és hátrányos helyzetű gyerekek ünnepelhetnek.

"A kicsiket idén először egész napos programok várják" - közölte Altorjai Anita, a rendezvény sajtófőnöke. Az iskolások neves sportolók és médiaszemélyiségek kíséretében tekinthetik meg az Országház nevezetességeit, és egész nap különféle programoknak örülhetnek: a Parlament több termében a Csodák Palotája, táncház és különféle szellemi vetélkedők várják őket.

A meghívott tanulók egy része részt vett az Országgyűlés Hivatalának azon pályázatán, amelynek célja, hogy a gyerekek által készített ajándékokkal tegyék szebbé a Szent László Kórház betegeinek karácsonyát. A pályázatra több mint 2000 ajándékot készítettek, amelyeket Szili Katalin az Országgyűlés elnöke ad majd át a betegeknek december 22-én.

Az idei ünnepség jótékony célokat is szolgál. A műsorokban szereplő művészek tiszteletdíj nélkül vállalták a fellépést. A művészek támogatják, hogy a Szent László Kórházban felépüljön a daganatos betegségeken átesett gyermekek gyógyulását elősegítő anya-gyermek otthon, a Démétér-ház, amely nevét az anya-gyermek közötti kapcsolat szorosságát is jelképező görög istennőről kapta.

Az ünnepség fővédnöke, Szili Katalin megnyitó beszédében közölte, boldoggá teszi, hogy ennyi gyermek ül a Parlament lépcsőjén. "Szeretném, hogy ma ezt az épületet szeretet, kacaj és mosoly töltse be." Az üdvözlő beszédet követően az Országgyűlés elnöke jelképesen átnyújtotta a Parlament kulcsát, hogy a gyerekek birtokba vehessék az épületet.