Politikai és nem gazdasági sikernek nevezte az EU 2007 utáni költségvetéséről született kompromisszumot Orbán Viktor vasárnap. A Fidesz elnöke szerint a költségvetéssel kapcsolatban mint az Unióban, mind Magyarországon sikerpropaganda folyik, miközben a magyar támogatás nagysága ügyében folyamatos hátrálás történt.

Az uniós költségvetésről született miniszterelnöki kompromisszum politikai és nem gazdasági siker az Európai Unió számára - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón. A Fidesz elnöke szerint ez a kompromisszum azt jelenti, hogy a kibővített Európai Uniót kevesebb pénzből kellene finanszírozni. Ez a kompromisszum nem egy egyre szolidárisabb EU kiépítése felé visz, hanem az eddigi szoros együttműködés lazítását jelenti - mondta Orbán Viktor, aki a Szabad Európa központ témában rendezett szakértői konferenciájának megállapításairól számolt be Martonyi Jánossal, a központ elnökével.

Példaként említette, hogy 2000 és 2006 között a tagállamok nemzeti össztermékük 1,12 százalékát ajánlhatták fel az EU közös céljaira, a következő hét évben ez 0,98 százalék. Mint mondta, a költségvetés ügyében eddig három kompromisszum jött létre, amelyben a magyarok egy oldalon álltak, s ezért mindenkit elismerés illet. Ugyanakkor hozzátette: az Európai Bizottságban 25,4 milliárd eurós magyar támogatásról, az Európai Parlamentben 24,9 milliárd euróról született kompromisszum, legutóbb pedig 22,6 milliárdról, tehát folyamatos hátrálás történt.

Orbán Viktor kijelentette: az uniós tagállamokban és Magyarországon is egy sikerpropagandának vagyunk részesei, ugyanakkor az a legfontosabb az ország számára, hogy megismerje a valóságos helyzetet. "Ne folytassa Magyarország azt a gyakorlatot, hogy az Európai Unió számára meghamisítjuk a magyar adatokat, és most a magyarok számára meghamisítjuk az európai uniós adatokat, ugyanis semmifajta 30 milliárd euróról nincsen szó, a valóságos szám a 22,6 milliárd euró, ennyivel számolhat Magyarország a következő hét évben" - mondta Orbán Viktor.

Mint közölte, összességében mezőgazdasági célokra az előttünk álló hét évben kevesebb pénzt fog költeni az EU, mint az előző hét évben, miközben a tagállamok részesedése a teljes mezőgazdasági költségvetésből évről évre nőni fog, tehát a mezőgazdasági termékek piaci támogatása a következő hét évben szűkül. Ez Magyarországnak rossz irány, a magyar gazdák érdeke, hogy az EU összességében ne költsön kevesebbet a mezőgazdaságra, mint korábban, és a piaci támogatások ne csökkenjenek - mondta. Szerinte a magyarok a következő két évben 18-18 milliárd forintot kell, hogy fizessenek a briteknek járó visszatérítési rendszerben.

Elmondta: azzal a kéréssel fordult a Fidesz által delegált EP-képviselőkhöz, hogy továbbra is dolgozzanak, hiszen fontos részletkérdésekben még lehetőség van a helyzet javítására, mivel az Európai Parlamentnek joga van ezeket a számokat fölfelé módosítani. Újságírói kérdésre példaként említette a fejlesztési források GDP-arányos lehívásának növelését, valamint a vidékfejlesztési alap esetében az áfa elszámolását. Hozzátette: azt is kérte képviselőiktől, hogy továbbra is keressék az együttműködést a szocialistákkal az Európai Parlamentben. Mint közöltehétfőn, a miniszterelnök által kezdeményezett pártelnöki találkozón az ismertetett álláspontokat fogja képviselni.

Martonyi János közölte, hogy Magyarország egy erősebben integrált unió megteremtésében érdekelt, ugyanakkor felmerül a kérdés: meg lehet-e ezt valósítani kevesebb pénzből. Mint mondta, a mezőgazdaság területén épp akkor lép be a forrásszűkítés, amikor a közvetlen kifizetések nagyobb százalékát kaphatja meg Magyarország.