Terry Black örökbe fogadhatja Danikát

2005.12.19. 15:36

Több évi jogi huzavona után megszületett az a határozat, amely kimondja, hogy Terry Black örökbe fogadhatja azt a kisfiút, akit négy éve nevel. 2002-ben egyébként a gyermek apja és anyja is hozzájárult ahhoz, hogy a transzvesztita művész örökbe fogadhassa az általa nevelt kisfiút.

Örökbe fogadhatja Rácz Károly, művésznevén Terry Black azt a kisfiút, akit születése óta nevel - derül ki az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium határozatából.

Eddig több gyámhatósági fórumon is elutasították a transzvesztita művész örökbefogadási kérelmét, a most megszületett a határozat értelmében viszont Terry Black nemcsak gyámja, de örökbefogadója is lehet a jelenleg négyéves Danikának.

Terry Black az MTI-nke elárulta, a tízhónapos kis Fannit, akit születése óta nevel, ugyancsak örökbe kívánja fogadni. Egy kilencéves kisfiút szintén nevel, de őt jogi okokból nem tudja örökbe fogadni.

Legutóbb, október elején utasította el a Pest Megyei Gyámhivatal az örökbefogadási kérelmet 13 oldalon keresztül taglalva, miért alkalmatlan Terry Blask arra, hogy örökbe fogadja Danit.

Rácz 2001 októbere óta neveli Danikát, akinek anyja akkor hozzájárult az örökbeadáshoz a XVI. kerületi gyámhivatalban tett nyilatkozatában. Az örökbefogadási eljárást a Fővárosi Főügyészség óvása miatt felfüggesztették, közben a gyermek apja, apasági elismerő nyilatkozatot tett és nem járult hozzá a kisfiú örökbeadásához.

A XVI. kerületi gyámhivatal, a történtek miatt, 2001. decemberében a gyermek átmeneti neveléséről határozott, Rácz Károly azonban nem adta át a fiút a hatóságnak. A Fővárosi Gyámhivatal 2002. januárjában másodfokon elutasította Rácz örökbefogadási kérelmét, ezért az előadóművész pert indított.

Ebben az ügyben, a Pesti Központi Kerületi Bíróság 2002. márciusában úgy döntött, hogy Rácz Károlynak ki kell adnia a gyermeket. Ez azonban nem történt meg, mert a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság (FB) felfüggesztette a gyermekkiadási pert addig, amíg az üggyel kapcsolatos közigazgatási perek lezárultak.

Az FB 2002. októberében jogsértőnek minősítette az ügyben született négy közigazgatási határozatot, és új eljárás lefolytatását rendelte el. A megismételt eljárásban Ráczot jelölték ki a gyerek gyámjává. Az FB ítélete után egy hónappal, 2002. novemberében egyébként a gyermek apja és anyja is hozzájárult ahhoz, hogy Rácz Károly örökbe fogadhassa az általa nevelt kisfiút.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK