A Rákoshegyi Polgári Kör beperelte a Budapest Airportot

2005.12.20. 20:13

A Rákoshegyi Polgári Kör az egyre növekvő repülőgép-forgalom lakott terület fölé terelése miatt beperelte a Ferihegyi repülőteret üzemeltető társaságot - jelentette be a szervezet.

A közlemény szerint a Budapest Airport Rt. ellen "birtokháborítás megszüntetése és kártérítési felelősség megállapítása iránt" a Pesti Központi Kerületi Bíróságon nyújtott be keresetet az ügyben 162 főleg rákoshegyi, és néhány pestszentlőrinci, kőbányai és zuglói lakost képviselő szervezet. A közlés szerint az ügyet támogatja Budapest XVII. és XIV. kerületi önkormányzat is.

A perben a rákoshegyi lakosok azt szeretnék elérni, hogy a légi irányítás vegye figyelembe, hogy a repülőtér közvetlen környezetében többtízezer ember él, akiknek alkotmányos joguk van "a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez". A felperesek szerint a jelenlegi repülési rend "megfosztja őket a magántulajdonhoz, személyes biztonsághoz, pihenéshez, egészséghez, gyermekeik fejlődéséhez és az egészséges környezethez való alapvető, emberi jogaiktól".

A jogi lépéssel azt szeretnék elérni, a jogszabályok módosításával és betartásával a környezetszennyezés a repülőgép-forgalom további emelkedése esetén is csökkenjen.

A Rákoshegyi Polgári Kör további perek indítását helyezte kilátásba még ez év vége előtt a környezetvédelmi jogszabályok megsértése miatt - tartalmazza a közlemény.