Tíz év börtönt is kaphat Mortimer

2005.12.23. 13:33

Emberölés kísérlete miatt vádat emelet a Fővárosi Főügyészség az ellen a fiatalember ellen, aki kardjával átszúrt egy roma fiút a 21-es buszon. A hagyományőrző társasághoz tartozó Mortimerre akár 10 év börtönbüntetés is kiszabható. Mortimer testvérét bűnpártolással vádolják.

Emberölés kísérlete miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség a Mortimer néven ismert Gy. Mihály ellen. A fiatalkorú Mortimerre akár 10 év börtönbüntetés is kiszabható - közölte Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője. Mortimer testvérét, Gy. Lászlót emberöléssel kapcsolatban elkövetett bűnpártolással vádolják.

Május 8-án Budapesten a 21-es buszon, a Moszkva tér közelében lévő megállóban egy hatfős, katonai jellegű ruhát viselő társaság egyik tagja karddal átszúrt egy 15 éves roma fiút. A rendőrség elfogta a bűncselekménnyel gyanúsított 17 éves törökbálinti - magát romának valló - szakközépiskolást, aki egy be nem jegyzett hagyományőrző társaság tagjaként társaival éppen harcművészetet gyakorolni indult a Normafához.

Mortimer vallomásaiban arról beszélt, hogy a 15 éves fiúnál kést látott, ezért vette elő a kardját. Állította, hogy baleset történt, mert a busz megindult, és ekkor véletlenül szúródott a kard a fiatal fiúba. A karddal egyébként olyan súlyos sérülést okozott, hogy a sértett lépét el kellett távolítani.

A vádirat szerint a fiú 2001 óta középkori harci eszközöket gyűjtött, és a kardvívást is gyakorolta. A bűncselekményt egy két centiméter széles, 80 centiméter pengehosszúságú egyélű karddal követte el, amit egy vászonzsákból vett elő.

A fiú testvére ellen azért emeltek vádat, mert ő volt az, aki segített Mortimernek a kardot eltüntetni: egy gyorsvágóval több darabba vágta szét, és a házban a hűtőláda alá, illetve a pincében rejtette el a darabokat. Mortimer jelenleg lakhelyelhagyási tilalom alatt áll.

KAPCSOLÓDÓ CIKK