Hányást, hasmenést okozó baktériumokat találtak az egészségügyi hatóságok a kifejezetten a gyerekeknek szánt szaloncukrokban. Fertőzött édességre egyelőre csak Baranya megyében bukkantak, de a hatóságok országos vizsgálatot rendeltek el. A szaloncukortól egyelőre nem betegedett meg senki.

Országos vizsgálatot rendelt el a főállatorvos annak kapcsán, hogy karácsony előtt kifejezetten gyermekeknek szánt, de kólibaktériummal fertőzött szaloncukrok kerültek az üzletekbe.

Az egészségügyi hatóságok Baranyában a napokban 41 kilogramm olyan szaloncukrot találtak, amelyben kimutatták a baktérium jelenlétét és szinte biztos, hogy a fertőzött édesség az ország több pontjára is eljutott.

Süth Miklós főállatorvos elmondta: az úgynevezett E.coli baktérium a szaloncukor nagy mennyiségű fogyasztásakor hányást és hasmenést okozhat. A betegség általában gyors lefolyású, de 2-3 napnál tovább is eltarthat. A főállatorvosnak megbetegedésekről egyelőre nincs tudomása.

A baktérium jelenléte a higiéniai szabályok megszegésére utal, jelen esetben arra, hogy a szaloncukor valamelyik alkotórésze bélsárral szennyeződött - tette hozzá a főállatorvos. Az eddigi vizsgálatok alapján a gyártó egy budapesti nagyvállalat, amely a kálciummal dúsított termékét kifejezetten gyermekeknek ajánlotta.

Süth Miklós közölte: intézkedtek a szaloncukor-készletek lefoglalásáról és megsemmisítéséről, így több fertőzött édesség nem juthat el a fogyasztókhoz. A szabályok értelmében a boltok blokk ellenében kötelesek visszavenni a hatóságok által kifogásolt terméket. A főállatorvos elmondta, hogy a cég bírságra számíthat, ennek mértéke a vizsgálatok eredményétől függ.