Országszerte balesetveszélyessé váltak az utak a havazás miatt. A Dunántúlon több helyen is baleset történt a síkos útszakaszokon. Hóakadály egyelőre nem alakult ki, de a közlekedés lelassult, néhány meredek útvonalon járó busz egyáltalán nem tud eljutni a végállomásáig.

Kedd estére az ország nagy részén megszűnt a havazás, néhány főúton azonban balesetek nehezítették a közlekedést - közölte az Útinform. A csapadék felhők észak-keletre vonultak, így Miskolc környékén este még hó, Szabolcs megyében, a Hajdúságban és Jász-Nagykun-Szolnok megye területén pedig eső esett.

A Dúnántúlon esett a legtöbb hó

Kedden a legtöbb hó a Dunántúlon Vas, Zala és Veszprém megyében hullott, rövid idő alatt 8-10 centiméter. Ezt a hómennyiséget nem lehetett rövid idő alatt eltakarítani, így a főutak a sózás következtében este is latyakosak voltak, a mellékutak pedig havasak. Szőnyi Zsolt, a Magyar Közút Kht. szóvivője kedden este elmondta: a kht. munkatársai az ország minden főútján sóztak, és este megkezdték a másodrendű utak tisztítását is.

Műszaki mentés miatt állt a forgalom kedden este a 21-es főút 5-ös kilométerénél, a lőrinci elágazásnál, továbbá a Mátrába vezető 24-es főúton, ahol egy megcsúszott és keresztbe fordult kamion akadályozta a forgalmat. A 7-es főúton Kápolnásnyéknél két személyautó ütközött, itt is folyt még a mentés.

Megcsúszott járművek napközben is nagyon sok helyen akadályozták a közlekedést. Több baleset történt az M1-es autópályán, továbbá  a 8-as, a 81-es és a 82-es főúton több helyen is árokba csúsztak járművek a síkos utakon. 

Bedugult a főváros

Nagyon lelassult a közlekedés Budapesten is a havazás miatt. A Margit körúton kedden csak lépésben lehetett haladni, de ugyanez igaz majdnem egész Buda területére - tudtuk meg a 6x6 Taxi munkatársától. A hóréteg alatt helyenként jégréteg alakult ki, ezért csak nagyon lassú, óvatos haladást javasolnak az autósoknak.

A Fővinform szerint a biztonságos, legnagyobb haladási sebesség 5-10 km/óra, emiatt torlódás alakult ki a Szerémi úton a Lágymányosi híd irányába, a Rákóczi úton a Baross tértől a belső területek felé, a Szabadság hídon Pest irányába és a meredek Budakeszi úton. Az M3-as autópálya fővárosi szakaszán, a rákospalotai körvasútsori felüljárónál két személygépkocsi karambolozott. A járművek a baleset során kidöntötték az elválasztó betonelemet, a belső sávot mindkét irányban lezárják.

A fő- és a tömegközlekedési útvonalakon, a hidakon és a felüljárókon a Fővárosi Közterületfenntartó Rt. 60 géppel próbálta megszüntetni a síkosságot. A buszok a hegyi utakon lassabban közlekedtek, nehezebben vagy egyáltalán nem jutottak el a felső végállomásukig.

Kavalecz Imre, a MÁV ügyeletese közölte: a vonatok egyelőre még menetrend szerint közlekednek.

[origo]/MTI