A pénteki rendkívüli havazás után szombaton már minden főút járható volt az országban, 15 mellékút azonban még járhatatlan. Elzárt település jelenleg nincs az országban, szombatra minden elzárt falut kiszabadítottak a hó fogságából. Továbbra is óvatosságra intenek, mert az előrejelzések szerint az éjszakai, hajnali órákban ónos eső várható, ami lefagyásokat, jeges útszakaszokat eredményezhet.

Jelenleg nincs elzárt település az országban, 15 mellékút azonban még járhatatlan - közölte az Útinform munkatársa szombat délután. Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében 7-7, Veszprém megyében pedig egy mellékút járhatatlan, ezeken az útszakaszokon másfél méteres hófalakat kell eltakarítani. Folyamatosan dolgoznak a hóekék, a hómarók, de a hosszabb szakaszokon időbe telik, mire megtisztítják az utat.

Az előrejelzések szerint az éjszakai, hajnali órákban ónos eső várható, ami lefagyásokat, jeges útszakaszokat eredményezhet, ezért továbbra is elővigyázatosan kell közlekedniük az útra kelőknek. A MÁV Rt. szóvivője elmondta, hogy a nap folyamán kisebb késésekkel, de menetrend szerint közlekedtek a vonatok. A BKV Rt. fődiszpécsere pedig azt közölte, hogy a fővárosban szombaton zavartalanul közlekedtek a közlekedési vállalat járművei.

Péntek éjjel újra megnyitották a forgalmat az M1-es autópályán, ahol a tegnap délelőtti tömeges baleset okozott fennakadást.

Az országban minden főút járható, szombaton kiszabadították a hó fogságából a Veszprém megyei Bakonynánát, így már egyetlen elzárt település sincs az országban - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Dobson Tibor elmondta: nincs kritikus hóhelyzet, a lakossági ellátás zavartalan, országszerte normális téli útviszonyok vannak. Az előrejelzések szerint azonban vasárnap ónos esőre lehet számítani, ezért továbbra is fokozott elővigyázatossággal lehet csak közlekedni. 

Éjszaka havazni kezdett Borsod-Abaúj-Zemplén megye nagy részén és Szabolcsban Kisvárda valamint Nyírbátor térségében. A lehullott 2-5 centiméternyi hó nyomán a főutak és a mellékutak havasak és latyakosak. Eger, Heves, Mátészalka, Vásárosnamény és Debrecen környékén szállingózik a hó, a sózás miatt vizesek az utak.

A péntekig lehullott nagy mennyiségű hótól a Dunántúl nagy részén a főutak sok helyen havasak, hókásásak. A Magyar Közút Kht. munkagépeivel egész éjszaka dolgozott az utak megtisztításán, a hajnali fagyok miatt azonban síkos szakaszokra számítani kell. A Dunántúlon a mellékutak havasak, jégbordásak, és a pénteki viharos szél hatására járhatatlan mellékutak is vannak. Győr-Moson-Sopronban 6 Fejér megyében 7, Komárom-Esztergom megyében 9, Veszprém megyében 5 úton nem lehet közlekedni. Egy mellékút Nógrád megyében sem járható - közölte az Útinform.

Az autópályák, valamint az M0-s autóút burkolata többnyire fekete. A látási viszonyok általában jók, azonban Nagykanizsa, Nagyatád, Marcali és Kaposvár környékén foltokban ködös az idő, a Bakonyalján, valamint délen Mohácsnál, Pest megyében pedig Tárnoknál összefüggő a ködtakaró. Az átlagos látótávolság 200 méter.

A rendőrség figyeli a téli gumik használatát, de nem büntet, ha hiányzik a járműről - közölte szombaton az ORFK szóvivője.  Az ország összes fő- és mellékútján figyelik a rendőrök a téli gumik használatát, ahol indokolt, ott arra is figyelmeztetik az autósokat, hogy tanácsos felszerelni a hóláncot, ám ezek nem kötelező tartozékai a gépjárműveknek, nem büntethető, ha hiányoznak - mondta Garamvölgyi László.

Újra járható az M1-es

Az M1-es autópályát pénteken 22 órára sikerült mindkét irányban megnyitni a forgalom előtt, Győr közelében péntek délelőtt ugyanis 60 autó szaladt egymásba. Ugyancsak sikerült még pénteken megnyitni Fejér megyében a 81-es főút Székesfehérvár és Mór közötti szakaszát. Komárom-Esztergom megyében a 13-as főúton Kisbér és Komárom között mintegy száz autó akadt el a hóátfúvások miatt, ez az útszakasz 0.30 perctől járható.

A tűzoltók a rendkívüli idő miatt négyszáz esetben avatkoztak be, főként a Dunántúlon. Közlekedési balesetekben a tűzoltóság tudomása szerint nyolc ember sérült meg, többségük az M1-es autópályán történt tömegbalesetben. Egy külföldi állampolgárságú kisfiú a kórházba szállítás után életét vesztette.

Fotó: MTI
Tisztítják a pályaudvarokat

Budapesten zavartalan a közlekedés

Budapesten a fő- és a fontosabb mellékutakat letakarították, így a fővárosban szombatin zavartalan a közlekedés. A BKV járművei minden vonalon elindultak, még a buszok hegyi járatai is zavartalanul közlekednek - közölte a közlekedési vállalat.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szóvivője elmondta: a fővárosban minden fő-, és a fontosabb mellékutak is mind járhatóak. Szombatra virradó éjszaka 774 kézi hómunkás és 100 gép dolgozott Budapest úthálózatának takarításán, síkosságmentesítésén.

Reggel 6 órától a részvénytársaság ismét vesz fel kézi hómunkásokat, nettó bérük a nyolc órai munkáért 2500 forint. A nappali műszakban 100 téli célgéppel dolgoznak, és amennyiben nem kezd el esni a hó, kizárólag a mellékútvonalak takarítását végzik majd.

Minden vasútvonal járható

Szombaton valamennyi vonat menetrend szerint elindult, és többnyire nagyobb késés nélkül közlekedik - közölte a MÁV szóvivője. Kavalecz Imre elmondta: a vasúttársaság vonalain az éjszakai órákban több száz pályamunkás dolgozott a vasúti pályák megtisztításán. A hóakadályokat szinte valamennyi vasútvonalról eltávolították.   

A Budapest-Vác-Szob vasútvonalon a nagyobb késések elkerülése érdekében a váci zónázó elővárosi vonatok nem közlekednek. A Dunakanyarban óránként közlekednek a szobi vonatok, amelyek minden állomáson megállnak. A vonatok a Nyugatiból minden óra 55. percében, Szobról pedig minden óra 45. percében indulnak.

A Bécs, illetve Prága felől érkező nemzetközi vonatok szombaton is jelentős késéssel érkeznek Magyarországra az ottani rendkívüli időjárás miatt. A Tisza expressz Moszkvából két órás késéssel fut be Budapestre. Az év utolsó napján a vonatok szombati menetrend szerint közlekednek.

[origo]/MTI