Az ukrán gázszállítás leállítása miatt 25 százalékkal kevesebb földgáz érkezik Magyarországra. A MOL felkérte a nagyfogyasztókat, hogy álljanak át olajra. A társaság szerint ez még nem korlátozás. Kóka János gazdasági miniszter szerint a magyar fogyasztók nem érzik majd meg a csapok elzárását.

Az orosz gázcsapok elzárása után bekövetkezett nyomáscsökkenés hatására a MOL felszólítja nagyfogyasztóit, hogy hérfőtől gáz helyett olajat használjanak - közölte az olajtársaság kommunikációs igazgatója. "Hétfő reggeltől egyes nagyfogyasztókat, erőműveket, fűtőműveket felszólítunk arra, hogy az érvényben lévő szerződésnek megfelelően álljanak át más fűtőanyagra, olajra. Ez még nem korlátozás" - közölte Ferencz I. Szabolcs.

A kommunikációs igazgató elmondta, hogy jelenleg 25 százalékkal kevesebb földgáz érkezik Magyarországra. A reggeli órákban 5-10 százalékkal kevesebb érkezett, a nap folyamán ez az érték felemelkedett 25 százalékra. Ez az utóbbi órákban stabilizálódott.

"A lakossági igények kielégítéséhez szükséges gázmennyiség rendelkezésre áll a MOL tárolóiban. Ebben a vonatkozásban korlátozásra nincs okunk" - közölte Ferencz I. Szabolcs.