Száműzné a reklámokat a közszolgálati adókról, jobban védené a kiskorúakat, és a jelenleginél jóval keményebb szankciókkal sújtaná a törvénysértő műsorok készítőit az új médiatörvény tervezete - írja a Népszabadság.

Sem a közszolgálati televízióban, sem a rádióban nem engedélyeznék a reklámokat, és az adók finanszírozását hat évre előre, törvényben biztosítanák az új médiatörvény tervezete szerint - írja a Népszabadság. Az ORTT felkérésére 140 millió forintból elkészített dokumentum szerint gyerekműsor előtt nem lehetne reklámot sugározni, és letiltanák a korhatáros alkotásokat népszerűsítő előzeteseket is ebben a műsoridőben.

Egy új szervezetet, a Pártatlanságot és Kiegyensúlyozottságot Felügyelő Tanácsot is létrehoznának, amely súlyos bírságot szabhatna ki a törvénysértő műsorok miatt. A pénzbüntetés maximuma például egy csatorna esetében 250 millió, műsorkészítő esetében ötmillió forint lenne. Az új testület akár egy hónapos adásszünettel is büntethetne, és nem csak a csatornát, hanem felelős vezetőit vagy éppen az újságírókat is eltilthatná akár 30 napra is. Az elképzelés szerint testület tagjait egyenlő arányban nevezné ki a köztársasági elnök a parlamenti pártok jelöltjei közül. A tanács döntései ellen nem lehetne fellebbezni, csupán felülvizsgálatot kérni.

A lap szerint megszüntetnék a jelenlegi kuratóriumi rendszert, és a három közmédiumnak egy közös kuratóriuma lenne. A testület 12 tagjából négyet a kormánypártok, négyet az ellenzéki pártok jelölnének, négyet pedig egy közös bizottság választana ki, a történelmi egyházak, a kisebbségek önkormányzatai, határon túli magyar szervezetek és országos szakmai szervezetek ajánlásai alapján.

A közmédiumok élére ötfős igazgatóság állna, melynek tagjai a részvénytársaság elnök-vezérigazgatója, a gazdasági és a szakmai helyettese, valamint két a műsorszolgáltatás területén szakmai gyakorlattal rendelkező személy, akiket a kuratórium nevezné ki. Felügyelő bizottság is lenne, ennek tagjait az ÁSZ nevezhetné meg - derül ki a Népszabadság írásából.