Az egyetemisták túlnyomó többsége ugyanoda jelentkezne ismét, ahova felvették - derül ki egy, az Országos Felsőoktatási Információs Központ megbízásából a hallgatók körében készült felmérésből. Leginkább a műszaki felsőoktatásra jellemző ez, ahol a megkérdezettek 85 százaléka választaná ismét azt az intézményt, amelyben tanul - írja a Népszabadság.

Az egyetemi hallgatók háromnegyede jól vagy nagyon jól érzi magát iskolájában. Azt a választ, hogy "nagyon jól érzem magam" a legtöbben (34 százalék) a műszaki oktatásban tanulók közül válaszolták ki, míg a legkevesebben (25 százalék) a jogi karok hallgatói közül mondták ezt - írja a Népszabadság.

A fővárosi egyetemeken tanulók közérzete kissé rosszabb az országos átlagnál. Míg egy ötfokú skálán országosan átlagosan 4,06-ra értékelték iskolájukat a hallgatók, a fővárosi átlag 3,94 lett. A Budapesten tanulók közül ugyanakkor többen jelölnék meg (87,8 százalék) ismét azt az intézményt, ahova jelentkeztek. A más városokban tanulók körében 79,1 százalék ez az arány. A legtöbben (97,7 százalék) a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán tanulók jelentkeznének ismét ugyanoda. A főiskolák közül a nagykőrösi Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karára az első ebből a szempontból, ide az itt tanulók 96 százaléka jelentkezne ismét.

Az egészségügyi főiskolákba a tanulók 80 százaléka jelentkezne újra, a legtöbben (89,6 százalék) a Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karára adná be ismét jelentkezési lapját. A gazdasági képzések közül a Szent István Egyetem Gazdaság és Társadalomtudományi Kara az első, ahová a hallgatók több mint 90 százaléka jelentkezne újra.

A bölcsészek körében a Nyíregyházi Főiskola Bölcsészettudományi és Művészeti Főiskolai Kara vezet, ide a hallgatók háromnegyede jelentkezne ismét. Ugyancsak a Nyíregyházi Főiskola vezet a természettudományi képzések körében is, a Természettudományi Főiskolai Karhoz a diákok 96 százaléka maradna hű. Az agrár szakterületen a hallgatók több mint fele - jelölné be újra jelenlegi iskoláját a legtöbben (76,7 százalék) a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Főiskolai Karára jelentkeznének ismét - derül ki a Népszabadság írásából.