A legjelentősebb árhullámok már levonultak, viszont a belvíz több településen már a lakóházakat fenyegeti. Kiköltöztetni ugyanakkor még senkit nem kellett.

Jelenleg 385 kilométer hosszan tartanak fenn árvízvédelmi készültséget magyarországi folyószakaszokon, és 72 ezer hektárnyi területet érintenek a belvízgondok - közölte a vízügyi minisztérium. Első fokú árvízi készültség a Zagyván, a Tarnán és a Kettős-Körösön, másodfokú a Zagyván. A jelentősebb árhullámok már tetőztek és levonultak, komolyabb utánpótlás nem várható.

A miniszter sokkal rosszabbnak ítélte a belvízi helyzetet:  az elmúlt év sok csapadéka miatt a talajvíz szintje eleve magasabb volt a szokásosnál, és a fagyott talajon a december végén lehullott csapadék nem tudott mindenhol megfelelően beszívódni. Emiatt jelenleg mintegy 40 ezer hektárt borít belvíz.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye több településén, például Alsózsolcán és Nyékládházán, már lakóházakat veszélyeztet. De elsősorban rét, legelő, szántóföld áll víz alatt. Az önkormányzat a katasztrófavédelemmel együttműködve tisztítja a vízelvezető árkokat, és dolgoznak a vízátemelő szivattyúk.

Pados Imre, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) vezetője elmondta, hogy folyamatosan nő az elöntött terület nagysága. A Bodrogközben két szakaszon első-, illetve egy szakaszon másodfokú, Taktaközben, a dél-borsodi és a hevesi területen egyaránt elsőfokú a belvízvédelmi készültség. Országos szinten eddig mintegy 3 millió köbméter belvizet emeltek át a szivattyúk, az Ékövízig hat szivattyútelepe egyedül 540 ezer köbmétert az elmúlt huszonnégy órában.

Persányi Miklós csütörtökön miniszteri egyeztetést kezdeményezett a további intézkedések megtételéről.