Új tendert írnak ki a diákigazolványokra

2006.01.04. 13:53

Nem találta megfelelőnek az új diákigazolványokra tett árajánlatot az Educatio Kht., ezért eredménytelennek nyilvánította a közbeszerzési eljárást, és hamarosan új felhívást tesz közzé. Az, hogy mennyibe kerül majd az új diákigazolvány, csak az új eljárás lefolytatása után lesz ismert.

Az Educatio Kht. 2005. december 28-án eredménytelenné nyilvánította az új diákigazolványok gyártására kiírt nyilvános közbeszerzési eljárást, amelyre eredetileg három cég pályázott. Az egyiket az Educatio Kht. minősítette alkalmatlannak, a másikat a közbeszerzési döntőbizottság zárta ki, a harmadik, a T-Systems Hungary Kft. ajánlata pedig azért vált elfogadhatatlanná, mert a cég az Educatio Kht. többszöri kérésére sem csökkentette számottevően ajánlati árait - közölte az Oktatási Minisztérium(OM). A tárca azt állítja: a drágának talált és ezért elutasított ajánlat alapján legyártott kártyák is lényegesen kevesebbe kerültek volna, mint amivel a Fidesz a közvéleményt riogatta.

A diákoknak eddig sem kellett a kártyák teljes bekerülési összegét megfizetniük, várhatóan ezután sem kell - mondja a minisztérium. A hatályos jogszabály szerint a kártya diákok által fizetendő díja jelenleg bruttó 550 Ft a közoktatásban és bruttó 1600 Ft a felsőoktatásban. Az új diákigazolványok árát a gyakorlatnak megfelelően kormányrendelet határozza majd meg, ennek megalkotására azonban  csak az új közbeszerzési eljárás sikeres lezárása után kerülhet sor.

A minisztérium azért vezetné be 2006 szeptemberétől az új kártyákat, mert a jelenlegi chipkártyát elavultnak, "nem jövőállónak"  tartja. Az új igazolvánnyal be lehetne lépni az intézményi adminisztrációs rendszerekbe, a diákok kereskedelmi, utazási és kulturális kedvezményeket vehetnének igénybe. A hallgatók azonban nem lelkesednek a kártyák technológiai korszerűsítéséért.

Mint korábban megírtuk, az ellenzék mellett a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának alelnöke is bírálta a tárca terveit. Nagy Zoltán azt mondta az [origo]-nak, hogy "nem a diákigazolvány fizikai paraméterei a meghatározóak, hanem az, hogy mekkora szolgáltatási kört lehet vele igénybe venni." Szerinte a chipben rejlő technikai adottságokat eddig sem használták ki, és a HÖOK attól tart, ez az új igazolvánnyal sem lesz másképp. "Nem a diákigazolvány megújítása, hanem az igénybe vehető szolgáltatási kör bővítése az elsődleges feladat" - tette hozzá Nagy Zoltán.

Az Educatio Kht. megkezdte az új közbeszerzési eljárás előkészítését, amelyet várhatóan még januárban közzétesz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK