Egymillió petárdát találtak a rendőrök

2006.01.04. 12:56

Öt hét alatt, november 28-a és január 1-je között több mint egymillió darab petárdát foglaltak le a rendőrök az országban. Akinél petárdát találtak, akár 100 ezer forintos bírságot is kaphatott, mert a kormány tavaly novemberben betiltotta a petárdák árusítását és használatát.

Öt hét alatt több mint egymillió darab petárdát foglaltak le a rendőrök országszerte - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szerdán. Garamvölgyi László elmondta: november 28-a és január 1-je között 1 100 000 darab petárdát foglaltak le, és jelenleg ezer szabálysértési eljárás van folyamatban pirotechnikai eszközzel visszaélés miatt. Hozzátette: november 28-a óta 200 embert állítottak elő a rendőrök, mert petárdát találtak náluk.

A kormány 2005. november 23-i hatállyal betiltotta a petárdák árusítását, birtoklását és használatát. A kis tűzijátékok szilveszteri szabad felhasználása megmaradt, mivel ezeknek a termékeknek a hanghatása nem jelentős, vagyis az emberek nyugalmát nem zavarják, használatuk balesetet, sérülést nem okoz. Szigorították a petárdát használók büntetését is: most szilveszterkor akár 100 ezer forintos pénzbírsággal is sújtható volt az, aki a tiltás ellenére petárdázott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK