Lakóházakat fenyeget a belvíz

2006.01.04. 8:35

Három megyében összesen 73 lakóházat fenyeget a belvíz, a lakosság kitelepítését ugyanakkor egyelőre nem kellett elrendelni. Borsod-Abaúj-Zemplénben, Hajdú-Biharban és Nógrádban a lakosság a tűzoltókkal együtt tisztítja a vízelvezetőket, hogy levonulhasson a víz. Összesen 30 ezer hektár földterület került víz alá, és áradnak a folyók is.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Nógrád megye több településén összesen 73 lakóházat veszélyeztet a belvíz, de a lakosság kitelepítését sehol nem kellett elrendelni - közölte kedden este a katasztrófavédelem. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsózsolcán 42, Nyékládházán 12, a Hajdú-Bihar megyei Tiszacsegén 9, míg Nógrád megyében, Ipolytarnócon 10 lakóházat veszélyeztet a belvíz.

Az érintett településeken a lakosság a tűzoltókkal együtt tisztítja az árkok átfolyóit. Jász-Nagykun-Szolnok megyében több településen is jelentős a belvíz, de lakóházak nincsenek közvetlen veszélyben.

A Közép-Tisza vidékén kilenc szakaszon, Csongrád megyében nyolc helyen rendeltek el belvízvédelmi készültséget. Az összes elöntött terület nagysága meghaladja a 30 ezer hektárt. A talajvíz szintjét az év végén lehullott sok hó és eső emelte meg, ráadásul a talaj menti fagyok miatt a víz nem tudott elszivárogni.

Áradás a folyókon, tavakon

Összesen 382 kilométeres folyószakaszon van árvízvédelmi készültség, és a további csapadék miatt újabb árhullámokra kel készülni. Magas a Balaton és a Velencei-tó vízállása is, mindkét tavat megcsapolják. A Sió zsilipjét a maximális áteresztőképességig nyitják.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK