Rózsaszín "vörös" csillagot, rasztafrizurás fiatalt ábrázoló dizájnnal szeretné felkelteni a tinédzserek érdeklődését az Oktatási Minisztérium az 1956-os forradalom iránt. A "Freedom Fighter 1956" névre keresztelt játékban középiskolai diákcsapatok küzdhetnek meg egymással. Az [origo] által megkérdezett játékkutató szerint a tárca ötleteit akár koppintásnak is nevezhetnénk, ha a megvalósítás nem ilyen elavult módon történne.

Az '56-os Intézettel és a Történelemtanárok Egyletével közösen hirdette meg az oktatási tárca középiskolásoknak szánt, elsőre kissé meghökkentő arculattal rendelkező pályázatát az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából. A versenyben magyarországi és határon túli középiskolai csapatok vehetnek részt egy segítő tanárral együtt. A csapat bármennyi főből állhat, csak regisztrálniuk kell magukat a www.emlekezet.hu honlapon keresztül. A jelentkezés január 1-től indult, maga a játék október 23-ig tart.

Az [origo] munkatársa is ellátogatott az emlékév alkalmából kifejezetten a középiskolás korosztályt megcélzó honlapra. Itt jelenleg a rózsaszín vöröscsillagos tankon és a sportcipős, a tinédzser Bob Marleyra emlékeztető fiú rajzán kívül csak Magyar Bálint oktatási miniszter köszöntője elérhető. Így a "Minden 56-ról" menüpontnál ugyanúgy nem talál semmit a weblapra látogató érdeklődő, mint a Galériában vagy a Hírek közt.

Kérdésünkre az Oktatási Minisztérium sajtóirodája azt közölte, hogy az anyagok feltöltése jelenleg is zajlik, és a jövőben is folyamatos lesz a frissítés. Az első forduló január 23-án egy interneten zajló kérdéssorozat lesz, majd havonta a weben közzétett feladat megoldását kell a játékban részt vevő diákcsapatoknak postán beküldeniük. A beérkezett pályaműveket zsűri fogja fordulónként értékelni.

A cél az volt, hogy lendületes, színes, a fiatalok számára is vonzó legyen, ne merüljön unalomba egy újabb megemlékezés - válaszolta Ardai Péter, a sajtóiroda munkatársa, mikor a sokak számára esetleg furcsának tűnő megjelenítésre kérdeztünk rá.

Annak, hogy a játéknak nincs magyar elnevezése, és a számítógépes játékok világában jól ismert "Freedom fighter"-nek keresztelték 1956-tal kiegészítve, két oka van - tudtuk meg a tárca sajtóirodájától. Egyrészt idézi a híres Time-címlapot, ahol a fegyverén kezét nyugtató sebesült magyar forradalmár képe volt látható "Man of the year: Hungarian freedom fighter" címmel. Másrészt az angol cím - az egész arculattal együtt - mindenekelőtt a tizenévesek ízlésvilágának szeretne megfelelni. A lényeg a figyelemfelkeltés volt, és az oktatási tárca stábja e mellett döntött - közölte a minisztérium munkatársa.

Forrás: www.emlekezet.hu
Október 23-ig vetélkednek a csapatok

A verseny során lesz retorikai és képzőművészeti feladat, de riportot is kell majd készíteni olyan rokonnal, aki részt vett az 56-os eseményekben. Az még nem dőlt el, pontosan milyen díjért is vetélkednek a diákok. Annyi biztos, hogy az első helyezett csapat tanulmányi úton vehet részt.

Fuchs Péter játékkutató szerint a pályázat elnevezése és arculata is a 2000-től megjelenő szabadságharcos-gerilla játékműfajokra emlékeztet, ahol kis létszámú csapatok versengtek egymással. Persze, ezek számítógépes játékok, amelyek lényege általában az, hogy forradalmár-ellenállóként kell különféle feladatokat megoldani.

Rózsaszín is, tank is

Az [origo] kérésére mutatott is olyan játékot, amely szó szerint szintén a Freedom Fighter nevet viseli, és amelyben kelet-európai ellenállóként kell tevékenykedni a játékosnak. Az oktatási tárca pályázata során azonban csak a versengő csapatok feladatait teszik közzé az interneten, a feladatokat postán kell beküldeni, ami meglehetősen idejétmúltnak tűnik - tette hozzá a játékkutató.

A számítógépes játékok külső megtervezésével is foglalkozó szakember a színvilág és a felhasznált szimbólumok láttán felhívta a figyelmet a prágai Ruzovy tank (rózsaszín tank) emlékművel mutatott hasonlóságra is.

Fuchs Péter játékkutató szerint jelenleg számos, a történelmi tradíciókat ápoló, egyben a kor vívmányainak és a fiatalok érdeklődésének megfelelő online játék létezik. Így az Egyesült Államok honlapján keresztül elérhető olyan számítógépes játék, amelynek keretében a múlt eseményei iránt érdeklődő újra megvívhatja az amerikai függetlenségi háborút.

Gergely Zsófia