Luxuslakásoktól féltik a budai panorámát

2006.01.05. 16:01

Több milliárd forint a tétje annak a csütörtökön kezdődött pernek, amelyet a Budapest Világörökségéért Alapítvány indított, hogy megakadályozza a Rózsadombon található egykori SZOT-szálló kibővítését, ahol méregdrága luxuslakásokat alkítanának ki. Az alapítvány szerint emiatt a város lekerülhet a világörökségi listáról. A beruházó viszont azt mondja: Közép-Európa ékköve készül.

Pert indított a Budapest Világörökségéért Alapítvány a rózsadombi egykori SZOT-szálló átépítése miatt az építési engedélyt jóváhagyó Fővárosi Közigazgatási Hivatal ellen. Az alapítvány szerint ha a beruházó Pro Hill Kft. jelenlegi elképzelései szerint alakítják át az épületet és ráépítenek a jelenleg hétemeletes házra még két emeletet, az annyira elcsúfítja a budai oldal látképét, hogy akár le is kerülhet Budapest a világörökségi védettséget élvező városok listájáról. Az épületet a Margit hídról, a Jászai Mari térről és az Újpest rakpartról is jól látni.

Korompay Katalin, az alapítvány építésze szerint azért érdeke a beruházónak az épület magasítása és bővítése, mert a felsőbb szinteken lévő lakások lesznek a legértékesebbek, tudomása szerint négyzetméterenként kétmillió forintot kérnek majd a tetőtéri lakásokért. Így ötmilliárd forint haszonra tehet szerint a beruházó, ha mégis felépíti a plusz emeleteket. Az alapítvány állítása szerint az engedélyek sem szabályosak. Az alapítvány szerint ugyanis a jogszabályok rögzítik, hogy azon a környéken legfeljebb 28 méteres épületeket lehet felhúzni, az épület viszont ennél magasabb lesz szerintük. ( A beruházó szerint viszont nem lépik át a megengdett legnagyobb magasságot.) Korompay közölte azt is, hogy az UNESCO (az ENSZ kulturális szervezete) és az ICOMOS (nemzetközi kulturális örökségvédelmi szervezet) is írásban foglalt állást a tervezett beruházás ellen.

A Fővárosi Közögazgatási Hivatal jogtanácsosa és a beruházó Pro Hill Kft. jogi képviselője a tárgyaláson vitatta, hogy az alapítvány pert indíthat a kérdésben. Úgy vélték, indokolatlan és jogszerűtlen, hogy beperelték őket. Ha a volt SZOT-szálló miatt pereskedhet az alapítvány, akkor ezzel az erővel egy csepeli fészer építését is megtámadhatnák. A szálló ugyanis nem védett terület - érvelt a közigazgatási hivatal jogtanácsosa. Ezt az alapítvány is elismerte, de szerintük mivel közvetlenül a világörökségi védelmet élvező budai rész mellett található az épület, az összképet így is elcsúfítja. A hivatal képviselője elmondta azt is, hogy minden engedély szabályos, a törvényben előírtak szerint jártak el.

Gyarmati Zoltán, a Pro Hill Kft. ügyvezetője a tárgyalás után azt mondta, szerinte nem egy csúnya, a panorámát elrontó épületeről van szó. Úgy vélte: Közép-Európa ékköve készül a Rózsadombon. Elárulta azt is, hogy a szerinte nem kilenc-, csak nyolcemeletes épületben minden eddiginél drágább luxuslakások épülnek, a tetőtéri ingatlanok négyzetméterára több millió forint lesz. Gyarmati a teljes beruházás összegét nem árulta el, csak annyit közölt, hogy közel húszmilliárd forintra rúgnak az építkezéssel járó kiadások. Kiderült az is, hogy a Pro Hillnek - Gyarmati szerint - eddig mintegy egymilliárd forint veszteséget okozott a per. Az ügyvezető azt mondta, ezért kártérítési pert indítanak az alapítvány ellen.

A per miatt a Fővárosi Bíróság nem jogerősen az alapítvány kérésének megfelelően a per jogerős lezárásáig elrendelte az átépítés leállítását. Gyarmati azonban a csütörtöki tárgyalás után azt mondta, jelenleg is építkeznek, mivel jogerős és végrehajtható építési engedéllyel rendelkeznek. Kiderült az is, hogy már lakásokat is értékesítettek, igaz, a per miatt ezt felfüggesztették.

Komáromi Gergely

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK