Szabadon választható lesz a Modern Üzleti Tanulmányok Főiskoláján az iskolai pluszszolgáltatások igénybevétele. Korábban az oktatási ombudsman ezt a főiskolát is elmarasztalta, mert az államilag finanszírozott hallgatóktól úgynevezett kötelező képzésfejlesztési díjat szedett. A korábban beszedett pénzt az iskola nem fizeti vissza.

Új rendszert vezetnek be a következő félévtől a Modern Üzleti Tanulmányok Főiskoláján, röviddel azt követően, hogy az oktatási jogok biztosa ezt a főiskolát is elmarasztalta azért, mert úgynevezett képzésfejlesztési díjat szedett az ingyenes képzésre járóktól. Februártól különféle szolgáltatáscsomagok közül választhatnak a hallgatók, de egyik sem feltétele a beiratkozásnak - mondta az [origo]-nak az iskola főtitkára, Bariné Turán Csilla. A csomagok néhány ezer forintba kerülnek majd, és azok a hallgatók, akik befizetik, különböző pluszszolgáltatásokat vehetnek igénybe - ilyen például az internethasználat, az iskolától érkező sms-értesítés, illetve arany kitűzőt is csak az kap a diplomaosztáskor, aki valamelyik csomagra befizet. "Ha valaki úgy dönt, hogy erre nincs szüksége, akkor nem kap arany kitűzőt, csak a diplomáját" - mondta a főtitkár.

Korábban ezekért a pluszszolgáltatásokért mindenkinek fizetnie kellett, félévente 20 ezer forintot. Ezt azonban jogszerűtlennek találta az oktatási jogok biztosa, mivel az államilag finanszírozott hallgatókat tandíjmentesség illeti meg. Az új rendszer bevezetéséről szóló közleményben a főiskola ugyanakkor jelzi, hogy a korábban beszedett pénzt nem fizetik vissza, többek között azért sem, mert utólag már nem lehet megállapítani, hogy az iskola szolgáltatásait melyik hallgató milyen arányban vette igénybe.

Aáry-Tamás Lajos szerint kedvező, hogy az iskola megszünteti a korábbi gyakorlatot, az már a diákokon múlik, hogy visszakövetelik-e a korábban befizetett pénzüket, vagy esetleg valamilyen utólagos ellenszolgáltatást kérnek cserébe az iskolától. A hallgatók akár bírósághoz is fordulhatnak. A főiskola ugyanakkor úgy tudja, hogy a diákok közül eddig senki nem élt panasszal a korábbi fizetős rendszer miatt.

A térítési díjakkal kapcsolatos panaszok azt követően szaporodtak meg, hogy szeptemberben nyilvánosságra került az ombudsmannak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Budapesti Médiaintézetével (BMI) kapcsolatos állásfoglalása. Ebben az oktatási jogok biztosa megállapította: a médiaintézet jogszerűtlenül követelt a levelezős hallgatóktól félévenként 80 ezer forintot. Aáry-Tamás Lajos az [origo]-nak elmondta, úgy tudja, hogy a BMI is változtat eddigi gyakorlatán, és kidolgozott egy új rendszert, de egyelőre nem született megegyezés, mert a diákok nem fogadták el az iskola ajánlatát.

Tiefenthaler Eszter