Hiába védett a jegyző az erőszakos apától

2006.01.05. 15:52

Gyermekkorú, így nem büntethető az a 11 éves nagyhalászi fiú, aki kedden megkéselte az anyját bántalmazó nevelőapját. A családi tragédia annak ellenére következett be, hogy a helyi gyámhivatal, illetve a jegyző már hónapokkal ezelőtt védelembe vette az anyát és a fiút, mivel a férfi korábban többször is bántalmazta őket.

Anyja védelmében megkéselte ittas nevelőapját egy 11 éves fiú kedden Szabolcs megyében. A helyi, nagyhalászi gyámhivatal már hónapokkal ezelőtt védelembe vette a gyermeket és anyját, és próbálta fokozottan figyelemmel követni a család életét a családsegítő szolgálaton keresztül is - mondta dr. Kelemen Barnabás, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közigazgatási Hivatal Gyámhivatalának vezetője.

Tudták, hogy a férfi bántalmazza a családtagjait, különösen amikor iszik - mondta a gyámhivatal vezetője. A fiú és édesanyja határon túli magyarok, öt éve élnek Magyarországon, az állampolgárságot még nem szerezték meg, ezért a nevelőapa folyamatosan azzal zsarolta és fenyegette őket, hogy "visszapateroltatja" őket - közölte a gyámhivatal vezetője.

Emlékszik még?
Sólyom László elnökké választása, a pápa halála a 10. bolygó felfedezése, kézilabda vb-bronz: mind-mind tavaly történt. És mi még? Itt megtudja.Ez történt 2005-ben

Kelemen szerint a nagyhalászi gyámhivatal és a családsegítő szolgálat munkatársai minden tőlük telhetőt megtettek, folyamatosan figyelték őket, de minden családi veszekedésnél nem lehettek ott.

Az asszony és fia jelenleg egy anyaotthonban van - tájékoztatta az [origo]-t Vörös Krisztina, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. A megkéselt férfit életveszélyes sérülésekkel továbbra is kórházban kezelik.

A rendőrség életveszélyt okozó testi sértés miatt folytat nyomozást. Azonban büntetőjogilag a 11 éves fiú nem vétőképes, ami azt jelenti, hogy nem vonhatják felelősségre tettéért. A hatályos törvények szerint gyermekkorú, és ez büntethetőséget kizáró ok - mondta a sajtóügyeletes.

Gergely Zsófia

KAPCSOLÓDÓ CIKK