Műtehén-invázió várható a fővárosban 2006 nyarán: hozzánk is megérkezik az eddig több mint 30 világvárosban járt CowParade, vagyis Tehénparádé. Az életnagyságú tehénszobrokat magyar művészek készítik, majd kiállítják azokat a város utcáin és terein. A négylábú művészeti alkotások megjelenését eddig komoly közönségsiker kísérte a világ különböző nagyvárosaiban.

A Cowparade célja, az, hogy kivigye a művészetet a galériák falai közül az utcára, oda, ahol mindenki láthatja - tudtuk meg Csikós Gergelytől, a projekt vezetőjétől. Csikós szerint a parádé jelentős közösségteremtő hatással bír, és olyan embereket ér el, akik egy képzőművészeti tárlatra nem biztos, hogy elmennének. Ráadásul Budapest így meg tudja mutatni egy új, kreatív arcát - tette hozzá.

Az életnagyságú tehenekből álló, köztéri kiállítás nyolc éve vándorol nagyvárosról nagyvárosra, 1998-ban Zürichből indult el, és azóta megjárta New Yorkot, Londont, Brüsszelt, de találkozhattunk a díszes csordával Prága, Varsó és Moszkva utcáin is. Budapesttel egy időben lesz jelen a tehénkiállítás Párizsban, Athénben és Lisszabonban.

Az érdeklődő művészeknek egy pályázaton kell részt venniük. A szakmai zsűri által legkreatívabbnak ítélt ötleteket valósítják meg, összesen körülbelül száz művet. Ez nagyjából 40 helyszínt jelent, mivel egy helyen 2-3 tehenet is elhelyeznek.

A művészeti igénnyel elkészített műteheneket elsősorban Budapest belvárosában helyezik el, valamint néhány nagyobb közlekedési csomópontnál, így a Móricz Zsigmond körtéren, a Moszkva téren vagy a Keleti pályaudvarnál - mondta Csikós Gergely. A végleges helyszínek azonban csak a beérkezett pályaművek alapján dőlnek el, hiszen a tehénnek a kiállítási helyszínhez is kötődnie kell.

Biztosan kerül tehén például az V. kerületi bazársor helyén nemrég kialakított parkba is, hogy odavonzzák az embereket. A sok helyen városképet is érintő kiállítási pontokat a fővárossal és az érintett kerületekkel egyeztetve határozzák meg. Egyébként a fővárosi önkormányzat jól fogadta és támogatja a CowParade megvalósítását - tudtuk meg a projektvezetőtől.

Fotó: EPA
Feldobják a város

A tehén-műalkotásokat a nyári hónapokban állítják ki, majd a Kieselbach Galéria és Aukciósház elárverezi őket. Az aukció bevételét a Mosolyország és a Bátor Tábor alapítványok támogatására fordítják.

A különleges, utcai művészeti tárlat vonzó turistalátványosságot jelenthet, a korábbi helyszíneken, így Prágában is egyértelmű volt a turizmusélénkítő hatása - mondta a projekt vezetője. A pályázók több prototípus közül választhatnak, legelésző, fekvő és álló teheneket is lehet készíteni. A szervezők olyan pályaművek beérkezését várják, amelyek Budapesttel kapcsolatos aktuális témát dolgoznak fel, mégpedig a társadalmi tudatosság és a környezettudatosság fokozásának jegyében.

További követelmény, hogy a kiállított művek mindenki számára megközelíthetőek és láthatóak legyenek, kiskorúak és egészen idősek számára is befogadhatóak, élvezhetőek. Fizikailag pedig fel kell készíteni a művet arra, hogy a járókelők hozzáérnek, rátámaszkodnak, felmásznak, felkapaszkodnak rá. A pályázatra legkésőbb január 31-ig lehet jelentkezni, a szervezők egyik jelmondata: "Ami a tehénen kifér!"

Gergely Zsófia