Tovább dacol a Fidesz a Financial Timesszal

2006.01.06. 18:25

A Financial Times kérése ellenére sem kért bocsánatot a Fidesz azokért a hirdetésekért, amelyekben azt sugallta, hogy a magyar kormány pénzzel befolyásolta a neves brit üzleti lap Magyarországról szóló állásfoglalását. A párt a lapnak küldött levelében azt írja, nagyra becsüli a lapot, amelynek soha nem vonta kétségbe hozzáértését. A levél későbbi részében azonban ezt mégis megteszi: Deutsch Tamás levélíró szerint a lap alaptalanul sérti Orbánt.

"Biztosítom arról, hogy a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség nagyra tartja a Financial Times, a világ egyik legjelentősebb napilapjának munkáját, és megbecsüléssel tekint arra. Nem vonjuk és soha nem is vontuk kétségbe a lap vezetőinek, szerkesztőinek és újságíróinak objektivitását és szakmai hozzáértését" - írja Deutsch Tamás az FT vezető szerkesztőjének, Hugh Carneghynek elküldött levelében, amelyet Orbán Viktor megbízásából készített.

A Financial Times korábban azt kifogásolta, hogy a Fidesz hirdetéseket jelentetett meg, amelyekben az állt: "Gyurcsány Ferenc 20 millió adóforintot fizetett a Financial Timesnak, hogy azt írja: a magyarok jobban élnek, mint valaha." Ezzel az ellenzéki párt gyakorlatilag azt állította, hogy a magyar kormány pénzzel befolyásolta a brit üzleti napilap állásfoglalását.

A levélben az FT kérése ellenére sem kér bocsánatot a Fidesz a gazdasági laptól, a párt tévedését csupán egyetlen pontban ismeri el a vitatott ügyben: "A hirdetéseink megjelenését követően napvilágra került tények ismeretében egy kérdésben készséggel elismerjük tévedésünket: valójában nem 20 millió forintot, hanem összesen mintegy 128 millió forintot fordított a magyar kormány a Financial Timesban, illetve a hazai lapokban megjelentetett sajtóhirdetésekre."

Ezt követően a Fidesz azt hangsúlyozza, amit korábban, vagyis hogy nem az újsággal, hanem a magyar kormánnyal van vitájuk, majd még egyszer kiemeli a levél, hogy "nem vonjuk kétségbe az Önök szerkesztőinek és újságírónak független és befolyásmentes véleményalkotó munkáját". Utána azonban a következő FT-idézetek miatt mégiscsak megkérdőjelezik a lap hozzáértését. A Fidesz ugyanis alaptalannak és valótlannak tartja a lap következő közlését: "Orbán Viktor időszakos kacérkodása a xenofóbiával - a külföldi befektetésekre az 'idegen tőke' kifejezést használta."

"A fenti mondatokat megfogalmazó és megjelentető munkatársai az újságírás alapvető szakmai szabályait - korrekt tájékoztatás, a másik fél meghallgatása - hagyták figyelmen kívül" - írja ezzel kapcsolatban a Deutsch, aki azzal zárja levelét, hogy azzal, hogy a Financial Times bocsánatkérésre szólította fel a Fideszt, a magyar pártpolitikai viták aktív szereplőjévé vált, és "akarva-akaratlanul korlátozni kívánja a Fidesz - Magyar Polgári Szövetséget politizálásának és megnyilvánulásainak szabadságában".

A brit lapban megjelent hirdetések ügyében a Fidesz egyébként már hivatalosan is parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte. A párt közleménye szerint a vizsgálatnak tisztáznia kellene, hogy pontosan mekkora összeget költött a kormány a magyar adófizetők pénzéből a Financial Timesban megjelent, Magyarországgal foglalkozó, a saját tevékenységét reklámozó mellékletre, és azt milyen körülmények között tette, valamint összesen mekkora összeget fordított eddig a szocialista-szabad demokrata kormány saját tevékenységének propagálására.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK