A középiskolába, valamint az egyetemre, főiskolára járó diákok száma tovább emelkedett, és egyre népszerűbb a felnőttképzés, a levelező, illetve esti tagozatos oktatás is. A jelenlegi, 2005-2006os tanévben 1 millió 989 ezer gyermek és fiatal jár óvodába és nappali rendszerű iskolába.

Ebben a tanévben az érintettek - a 3-22 éves korosztály - 87 százaléka vesz részt óvodai nevelésben és az iskolai oktatás nappali rendszerű képzésében - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal pénteken közzétett, előzetes adataiból.

Tovább növekedett a felsőoktatásban tanulók száma: az idei tanévben több mint 231 ezer fiatal vesz részt a különböző szintű képzésekben, ami az elmúlt tanévhez képest 3 százalékos növekedést jelent.

A KSH előzetes adatai szerint a felnőttképzés fokozott térnyerését jelzi az esti, levelező és távoktatási programok népszerűsége. Ebben a tanévben alapfokon pár ezren, középfokon már közel 94 ezren vesznek részt ilyen programokban, míg a felsőfokú esti, levelező és távoktatásban a hallgatók száma eléri a 193 ezer főt a 2005-2006-os tanévben.

Tavaly csaknem 90 ezren érettségiztek le sikeresen a nappali és a felnőttoktatásban, és közel 30 ezren tettek le szakmai vizsgát.

A KSH adatai szerint a középiskolai tanulók száma és aránya viszont kismértékben tovább nőtt, az idei évben összesen 573 ezer fiatal tanul tovább valamilyen középiskolai intézményben. A középiskolásoknak több mint fele - 54 százaléka - szakközépiskolában tanul, míg 46 százalékuk jár gimnáziumba. Kevesebben tanulnak viszont érettségit nem adó szakiskolákban.

Csökkent az általános iskolás tanulók száma az előző időszakhoz képest, a 2005-2006-os tanévben 859 ezren vettek részt nappali rendszerű képzésben. E korosztályon belül csak a fogyatékos gyermekekkel foglalkozó általános iskolákban tanulók és az integrált képzésben részt vevők száma emelkedett.

Az óvodás gyerekek száma megegyezik az előző évi létszámmal. A KSH adatai szerint 326 ezer gyermek jár jelenleg óvodába, és vesz részt iskola-előkészítő foglalkozáson.

Gergely Zsófia