Három-négy kilométeres kocsisor alakult ki az M1-es autópályán a hegyeshalmi átkelő előtt, főleg a Nyugat-Európa felé tartó vendégmunkások miatt. A határőrség azt javasolja, a nyugatra tartók válasszanak másik átkelőhelyet.

Fotó: MTI
Az uniós sáv igénybevételére jogosultak a dugók miatt nem tudnak eljutni az átkelőig

Két óra a várakozási idő a hegyeshalmi határátkelőnél - tájékoztatott Újszászi Zsolt alezredes, a határforgalmi kirendeltség vezetője szombaton. Nyugat-Európa felé tartó vendégmunkások tömege árasztotta el a határátkelőt, kora délutánig 30 ezren léptek ki Hegyeshalomnál az országból. Az utazók 95 százaléka román állampolgár.

A forgalmat kilenc sávon engedik a kilépő oldalon, noha tizennégy áll rendelkezésre, ám a megnyitható sávok számát az osztrák rendőrség határozza meg. Az esetleges balesetek megelőzése érdekében nem nyitják meg valamennyi lehetséges sávot - magyarázta az alezredes.

Az M1-es autópályán három-négy kilométeres a kocsisor az átkelő előtt. Állnak az autók végig a leálló sávban is. A türelmüket vesztő vezetők előzni próbálnak, ezzel további dugókat okoznak - érzékeltette a helyzetet.

Az EU-sávban a kiléptetés folyamatos, ám az uniós sáv igénybevételére jogosultak a dugók miatt nem tudnak eljutni az átkelőig.

Az utasok dokumentumainak ellenőrzése gyors, szúrópróbaszerűen kutatnak, kocsikat is átvizsgálnak, de ezt a feladatot külön személy végzi, így ez sem vesz hosszabb időt igénybe - mondta az alezredes.

Nagy fogásra szombat délutánig nem leltek, mindössze néhány ukrán állampolgárt tartóztattak fel hamis tartózkodási engedélyük miatt - közölte a kirendeltség vezetője, aki azt javasolta, hogy a Nyugat-Európa felé tartók lehetőség szerint válasszanak másik átkelőhelyet.