A javaslat szerint a jelenlegi Belügyminisztérium egyik része, az önkormányzati ügyek egy területfejlesztési minisztériumban önállósulnának, míg a rendészeti terület az igazságüggyel közösen alkotna egy új, igazságügyi, közbiztonsági tárcát. A pénzügyi tárca is jelentős profiltisztításon esne át.

Fotó: MTI
Sárközy a jelenlegi 14-ről 10-re, vagy 12-re csökkentené a tárcák számát

Radikálisan átalakítaná a minisztériumok feladat- és hatásköreit, némileg csökkentené számukat Sárközy Tamás közigazgatási reformért felelős kormánybiztos - írta szombati számában az egyik országos napilap. A decemberben elkészült tervezet szerint a jelenlegi 14-ről 10-re, vagy 12-re csökkenne a tárcák száma, ennél lényegesen jelentősebb azonban a szerkezeti átalakítás, amely még az olyan klasszikus minisztériumokat is érintené, mint például a pénzügy, a belügy, vagy az igazságügy.

Az "egyelőre nem nyilvános" javaslat szerint a jelenlegi Belügyminisztérium egyik része, az önkormányzati ügyek egy területfejlesztési minisztériumban önállósulnának, míg a rendészeti terület az igazságüggyel közösen alkotna egy új, igazságügyi, közbiztonsági tárcát - közölte a Magyar Hírlap. A pénzügyi tárca jelentős profiltisztításon esne át, a jövőben kizárólag csak a költségvetéssel és az államkincstárral foglalkozna.

A Pénzügyminisztérium napi ügyeinek egy része egy infrastrukturális minisztériumhoz kerülne. A vállalkozás- és beruházásösztönzés az uniós pénzek - jelenleg tárca nélküli miniszter által felügyelt - kezelésével együtt a gazdaságfejlesztési minisztériumhoz kerülne, csakúgy, mint a jelenlegi foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi, illetve az informatikai tárcához tartozó feladatkörök.

A földművelésügyi tárcától a létrehozandó területfejlesztési minisztériumhoz helyeznék át a vidékfejlesztést. A jelenlegi Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztériumnál csak a szociális és esélyegyenlőséggel kapcsolatos feladatok maradnának meg, az ifjúságpolitika a többi tárca hatáskörébe kerülne. A kultúra és az oktatás pedig ismét egyetlen minisztériumban egyesülne.

Az ismertetés szerint Sárközy Tamás javaslatában megmaradna a környezetvédelmi, az egészségügyi, a honvédelmi és a külügyi tárca.