Rekord belvizet hozhat a tavaszi olvadás

2006.01.09. 13:28

A belvízzel elöntött területek nagysága tavasszal várhatóan meghaladja az elmúlt évek átlagát, a folyókon levonuló árvíz nagyságát viszont egyelőre nem tudják megbecsülni a szakemberek. A hétvégére a belvízzel borított területek nagysága elérte a 100 ezer hektárt. A januárban szokatlan belvíz oka a tavaly lezúdult nagy mennyiségű hó.

A belvízzel borított területek nagysága elérte a 100 ezer hektárt. A belvíz főként az alföldi megyékben okoz problémát, készültség emiatt 35 településen volt érvényben hétfőn. Az elmúlt napokban 120 szivattyútelep naponta tízmillió köbméter vizet emelt át. A védekezésben pedig közel 500 ember és 224 munkagép vesz részt.

Korompay András, a vízügyi tárca vízkárelhárítási főosztályának vezetője az [origo]-nak elmondta: a januári belvíz rendkívül szokatlan, az elmúlt években március-áprilisnál korábban nem szokott előfordulni. A hirtelen jött belvíz oka, hogy tavaly az átlagnál közel 150 milliméterrel több csapadék hullott, emiatt pedig jelentősen megemelkedett a talajvíz. Tovább növelte a problémát a decemberben hirtelen lehullott, 10-35 centis hó, amely a fagyok miatt nem tudott beszivárogni a talajba. 

Tavasszal még nagyobb belvíz jön

Korompay elmondta: a tavaszi olvadás idején valószínűleg jelentősebb belvízkárokra kell számítni, mint az elmúlt években. A belvízzel borított területek aránya valószínűleg meghaladja a 150 ezer hektárt. Rendkívüli helyzetről viszont a vízügyi szakemberek csak akkor beszélnek, ha az elöntött területek aránya eléri a 300 ezer hektárt.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap bejelentette: a belvíz és árvíz elleni védekezésre a kormány az idei évben összesen 5,3 milliárd forint fordít. A költségvetésből egymilliárd forint áll rendelkezésre erre a célra, valamint kifizették a vízgazdálkodási társulatok tavalyi követeléseit. Emellett kétmilliárd forintot különít el a kormány ár- és belvízvédelemre a költségvetés tartalékaiból. Hétfőtől pedig megnyílik egy ugyancsak kétmilliárdos forrás, amelyet pályázhatok útján lehet majd igénybe venni.

Engedik a Balatonból a felesleget

Hétfőn növelték a Balatonból másodpercenként leeresztett víz mennyiségét - közölte a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A Balaton vízállása hétfőn 113 centiméter. Ez három centiméterrel magasabb a vízjogi szabályozás szerinti megengedett mértéknél, ezért az eddigi 35 köbméterről fokozatosan 40 köbméterre növelik a másodpercenkénti leeresztett víz mennyiségét.

A tó magas vízszintje miatt a Balaton déli partján legalacsonyabban fekvő Balatonfenyvesen mintegy száz ingatlant, többségében nyaralót veszélyeztet a belvíz, több utcában pedig a csapadékvíz-elvezető árkok teljesen telítettek.

A Balatonból öt év után először az idén engednek le vizet. Először szeptember elején nyitották meg a Sió-zsilipet, a tó magas vízszintje miatt, azóta még kétszer nyitották meg a zsilipet, legutóbb december elején.

Fotó: MTI
100 ezer hektárt öntött el

A pénzek felhasználására a vízügyi hatóságokból, az önkormányzatokból és a katasztrófavédelmi hatóságokból felálló megyei védelmi bizottságok tehetnek javaslatot.

Megbecsülhetetlen az árvíz nagysága

Az [origo] által megkérdezett szakemberek szerint azt viszont egyelőre nem lehet megbecsülni, hogy a tavaszi olvadások idején mekkora árhullámokra lehet számítani a hazai folyóvizeken. Az árvíz nagyságát ugyanis az határozza meg, hogy az olvadást milyen erős felmelegedés és mekkora csapadék kíséri majd.

A Tisza és a Duna vízgyűjtő területein azonban jelenleg már szokatlanul nagy mennyiségű hó halmozódott fel. A Tisza várhatóan március-áprilisban árad majd, a Duna pedig májusban.

Jelenleg mindössze 84 kilométeres szakaszon van érvényben elsőfokú árvízvédelmi készültség a Hortobágy-Berettyón. Vasárnap még közel 180 kilométernyi szakaszon volt készültség.

Szabó András

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK