Szigorítaná a gyerekek és az idősek elleni bűncselekményeket elkövetők elleni büntetési tételeket a Fidesz, ennek érdekében módosítaná a büntető törvénykönyvet. Az ellenzéki párt szerint ugyanis az utóbbi időben egyre többször esnek bűncselekmények áldozatául a fiatalok és az idősek. A rendőrségi statisztika ezt a fiatalok esetében nem támasztja alá, az időskorúakról pedig nem is vezetnek statisztikát. Az [origo] által megkérdezett jogászprofesszor szerint az ötlet kampányfogás, egy kriminálpszichológus szerint viszont lehet visszatartó ereje a szigorításnak.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke vasárnap Debrecenben pártja nagygyűlésén bejelentette: a Fidesz még a választások előtt kezdeményezi a büntető törvénykönyv módosítását a legelesettebbek, a gyermekek és az idősek védelmének javítása érdekében.

Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője az Orbán Viktor által felvetett szigorítási javaslatról annyit mondott az [origo] kérdésére, hogy a gyerekek és az időskorúak sérelmére is nőtt az utóbbi időben a bűncselekmények száma. Ezt a szerencsétlen tendenciát próbálják megállítani. Ennek érdekében hamarosan módosítást nyújtanak be a Btk.-hoz. Javaslatuk szerint emelni kellene a büntetési tételeket, illetve szűkíteni a gyerekekkel és idősekkel erőszakoskodók kedvezményeit: például a próbára bocsátás, a büntetés harmadolása, szabadságolás terén.

A rendőrségi statisztika nem támasztja alá a Fidesz érvelését, hogy nőtt a 14 évnél fiatalabbak elleni bűncselekmények száma az utóbbi időben. Az adatok szerint ugyanis 2005-ben (november 30-ig) 5221 gyermekkorú (14 évnél fiatalabb) és 7654 fiatalkorú (14-18 év közötti) ellen követtek el bűncselekményt. 2004-ben 8362 gyermekkorú és 9837 fiatalkorú, 2003-ban pedig 3815 gyermekkorú és 8054 fiatalkorú lett bűneset áldozata. Időskorúakról nem vezetnek külön statisztikát.

Nagy Ferenc professzor, a Szegedi Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar büntetőjogi és büntetőeljárásjogi tanszék tanszékvezetője szerint az Orbán Viktor által felvetett módosítási javaslat tipikus kampányfogás, hasonlóval már korábban is előállt a Fidesz, de az Egyesült Államokban is visszatérő ötlet a választások előtt a törvények szigorítása. A mostani javaslat unalmas és sablonos - mondta a jogászprofesszor, aki szerint a szakmai magyarázata nem meggyőző annak az érvelésnek, hogy minél szigorúbb, annál hatékonyabb a bűnözők elleni fellépés.

A jogászprofesszor emlékeztetett arra, hogy 1998-ban is előállt hasonló kezdeményezéssel a Fidesz, az akkori Btk.-módosítás vezette be például a tényleges életfogytiglani börtönbüntetést. A jelentős szigorítás következményeiről - többen, hosszabb időre kerülnek a börtönökbe - azonban nem gondoskodtak megfelelően.

Hozzátette: most is jelentős súlyosbító körülmény, ha valaki 14 éven aluliak sérelmére követ el bűncselekményt, emberölés esetében ezért tényleges életfogytiglant lehet kapni.

Münnich Iván kriminálpszichológus szerint viszont a szigorúbb büntetés sosem árt, visszatartó hatása is lehet annak a tudatnak, hogy egy bűncselekményért súlyosabb büntetést is lehet kapni.

Komáromi Gergely